Plastové nápojové lahve bude nutné do roku 2025 vyrábět z jedné čtvrtiny z recyklovaného plastu, v roce 2030 až z 30 procent. Nádoby do objemu tří litrů s víčky z plastu budou muset mít tyto uzávěry připevněné k výrobku. Schválil to dnes Senát v novelách, které souvisejí se zákazem některých jednorázových plastových výrobků. Normu, kterou podpořilo 57 ze 71 přítomných senátorů, nyní dostane k podpisu prezident.

Předloha nezavádí povinné zálohování PET lahví, které prosazuje iniciativa výrobců nápojů, podle nichž bez tohoto opatření nebude možné naplnit cíl EU zvýšit zpětný odběr do roku 2029 až na 90 procent hmotnosti tohoto typu obalů uvedených ročně do oběhu. Podle společnosti Eko-kom, která v Česku organizuje sběr a recyklaci obalových odpadů, se tříděním do speciálních nádob daří z trhu v ČR sebrat více než 80 procent použitých PET lahví.

Novela však zálohování plastových lahví ponechává dobrovolné. „Dobrovolný systém ale nezajistí pozitivní dopady plošného zálohového systému, jako jsou vysoká míra sběru k recyklaci nebo snížení množství pohozených nápojových obalů,“ sdělila mluvčí Iniciativy pro zálohování Kristýna Havligerová. Iniciativa se bude snažit prosadit samostatný zákon, který by zavedl povinné zálohování PET lahví a také plechovek, dodala.

Kritici povinného zálohování upozorňují na to, že by zálohované plastové lahve musely být před dalším použitím přetavené na nové stejně jako nyní lahve ze sběrných kontejnerů. Přidávání recyklátu do PET lahví je podle předsedkyně Svazu minerálních vod Jany Ježkové jedním z pilířů cirkulárního zacházení s těmito nápojovými obaly. „Tento krok všichni naši členové jednoznačně podporují. Někteří jsou rozhodnuti přidávat do svých PET lahví i daleko vyšší podíl recyklátu, než stanoví zákon,“ uvedla dnes Ježková.

Využívání lokálně získávané druhotné suroviny dává podle ní i velký ekonomický smysl, a to vzhledem k současné situaci na trhu s energiemi a surovinami. Pro plné využití potenciálu tohoto opatření by však bylo potřeba zavést povinné zálohování PET lahví a plechovek, řekla Ježková. U plastových víček, která budou muset být připevněna k obalu, záleží na konkrétním technickém řešení u jednotlivých výrobců, dodala.

Autor: Senát ČR
Zdroj: ČTK