Vhodné materiály a postupy pro stavby v rozvojových zemích, ale i projekty související se zdravím a hygienou budou tématy letní školy pořádané ČVUT. Akce Rozvojové září, na níž se setkají techničtí experti se studenty i humanitárními pracovníky, se uskuteční od 5. do 9. září v pražských Dejvicích. Kromě přednášek bude na programu třeba stavba jurty, napsal Jan Tilinger, spolupořadatel letní školy. Rozvojové září se letos bude konat potřetí.

Podle Tilingera na letní škole představí odborníci projekty realizované například v subsaharské Africe nebo v jihoasijském Bhútánu. Budou diskutovat o stavbách v rozvojových zemích, využití přírodních materiálů, ale i tématech energie, potravinové závislosti a dopadů změny klimatu. „Z praktického programu se bude stavět i bourat jurta, budou se lisovat cihly i vázat a spojovat bambus,“ uvedl Tilinger, který působí na ČVUT a zabývá se architekturou v rozvojových zemích.

Z dalšího programu Tilinger upozornil například na přednášku Matěje Vacka, s nímž v současnosti spolupracuje v Bhútánu. Vacek bude hovořit o projektech udržitelného rozvoje v této zemi. Tilinger zmínil také vystoupení Zdeňka Železného ze společnosti Geotest a Juana Carla Intriaga Zambrana z Technické univerzity v Delftu, kteří budou hovořit o úpravě a využití vody v rozvojových počinech. „Budou tu i zástupci České zemědělské univerzity, Člověka v tísni, přijde pobesedovat (cestovatel) Dan Přibáň,“ dodal Tilinger.

Podle Tilingera se na letní školu dosud přihlásilo 22 lidí, registrace je možná až do termínu konání akce. „Víme, že hlavní nápor je poslední týden před akcí,“ poznamenal. Poplatek za účastníka je 300 korun. Z pozitivních příkladů spojených s akcí Tilinger uvedl třeba příklad absolventa rozvojového inženýrství Petra Čandy, který během prvního ročníku Rozvojového září představil svou diplomovou práci na téma kampusu střední školy v Zambii.

Centrum pro mezinárodní rozvojové projekty ČVUT pořádá letní školu ve spolupráci s Českou rozvojovou agenturou.

Autor: ČVUT
Zdroj: ČTK