Ministerstvo zemědělství (MZe) dá v příštích deseti letech zhruba 15 miliard korun na výzkum a vývoj, který se zaměří na globální změny v biosféře, ekologické zemědělství a inovace. Vědci z oboru zemědělství, potravinářství, vodního hospodářství a lesnictví by se měli zabývat například udržitelnou produkcí potravin nebo stavem půdy, vody a lesů. Vyplývá to z Koncepce výzkumu a vývoje a inovací MZe, který dnes projednala vláda. Ministerstvo o tom informovalo v tiskové zprávě.

Částku 15 miliard korun úřad rozdělí mezi výzkumné ústavy, vysoké školy i soukromé společnosti. Cílem nové koncepce je propojit odbornou a soukromou sféru, kde se výsledky výzkumu uplatní v praxi.
Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) koncepce směřuje výzkum do oblastí, které jsou společensky potřebné a reagují na aktuální globální trendy. Klíčovými oblastmi pro vědecký výzkum bude bioekonomika, globální změny v biosféře nebo takzvané smart zemědělství.

„Cíleně budeme podporovat například výzkum vedoucí k minimalizaci chemie, hnojiv a antibiotik prostřednictvím technických zlepšení, ekologického a také precizního zemědělství. Rozhodně se budeme zabývat i digitalizací zemědělství,“ doplnil Nekula.

Nově budou moci projekty, které ministerstvo podpoří, mít i dlouhodobější charakter. Složitější výzkum zaměřený na důležitá a mezioborová témata budou moci vědci řešit až šest let, doposud byl limit tři roky. Ministerstvo také chce lepší nastavení podmínek pro muže a ženy ve výzkumu. Koncepce výzkumu podle úřadu vznikla ve spolupráci s odborníky z České akademie zemědělských věd a navazuje na Zelenou dohodu pro Evropu a evropskou strategii Od zemědělce ke spotřebiteli, která prosazuje ekologické potravinové systémy.

Autor: MZe
Zdroj: ČTK