V brněnské botanické zahradě letos poprvé vykvetl více než stoletý kaktus, velký exemplář druhu echinokaktus Grusonův. Pro kvetení si shodou okolností vybral rok, kdy Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Kotlářské ulici slaví 100 let existence. Květy ale zůstávají otevřené jen krátce – jediný den. 

„Vykvetl jeden ze dvou největších exemplářů, které v expozici kaktusů a sukulentů pěstujeme. Nejsou staré přesně 100 let, ale o trochu více. Byly zařazeny do sbírek při založení zahrady v roce 1922 a to už nebyly úplně maličké,“ popsala pracovnice zahrady Hana Ondrušková.

Echinokaktus patří mezi pěstiteli k oblíbeným druhům. Díky výrazným žlutým trnům mu přezdívají zlatá koule, anebo také stolička pro tchýni. Obvykle dorůstá výšky a šířky kolem jednoho metru. Ve volné přírodě je vzácný, přímo ohrožený, v botanických zahradách se mu dařívá dobře.
Relativně malé, jasně žluté květy se objevují na starších rostlinách, dosahují průměru čtyři až pět centimetrů a jsou řazené v kruhovitém prstenci na horní části rostliny. Jednotlivé květy se otevírají postupně a kvetou jen jeden den.

Ve sbírkách „grusony“ obvykle poprvé kvetou ve věku asi 20 let, pokud se pěstují přes léto venku. Brněnské rostliny jsou však celoročně ve skleníku, a tak si dávaly s kvetením na čas. První květ se objevil 24. srpna dopoledne. Kdy se otevře další, není jisté.

V botanické zahradě v pátek začíná pravidelná výstava sukulentů a dalších exotických rostlin, návštěvníci si v kaktusovém skleníku mohou prohlédnout i echinokaktusy. V největším skleníku – palmovém – finišuje rekonstrukce střechy.

Autor: Botanická zahrada Brno
Zdroj: ČTK