Plánovaná výstavba větrných elektráren v příhraničí ve Frýdlantském výběžku na Liberecku naráží na odpor místních. Obavy mají z přílišné blízkosti u domů, hluku, negativního vlivu na krajinu i velikosti elektráren. I to zaznělo na několikahodinové vzrušené debatě v Dolní Řasnici, kde firma W.E.B Větrná Energie představovala svůj záměr. V případě realizace půjde zřejmě o největší větrný park v republice, co se týče výkonu.

Na veřejné zasedání v Dolní Řasnici dnes přišlo bezmála 90 lidí, obec má zhruba 560 stálých obyvatel. Při debatě z jejich strany zaznívaly zejména výtky k projektu. „Všem jde jen o peníze, vy to za barákem mít nebudete,“ zlobila se jedna z místních. „Ta velikost (elektráren) je děsivá. Cítíme se neinformovaní, že jsme se nemohli vyjádřit k záměru,“ řekla další obyvatelka.

Soukromá firma chce postavit 166 metrů vysoké věže s průměrem rotoru 150 metrů. Vrtule tak budou dosahovat až do výšky 241 metrů. „Zdevastujete krajinu, bude to hlučné, znehodnotíte nám hodnoty nemovitostí,“ byly další výtky. Místní iniciativa dokonce chystá k výstavbě elektráren referendum, uspořádat ho chce při prezidentských volbách příští rok v lednu. „Sběr podpisů bude probíhat do konce října,“ řekla za iniciativu Jana Veselá.

Podle zástupců firmy je ale projekt teprve na začátku, v procesu posouzení vlivu na životní prostředí EIA. „Šancí vyjádřit se bude hodně,řekl zástupce firmy Jiří Přikryl. Projekt už také doznal některých změn, firma počítá s menším počtem větrných elektráren než v záměru uváděných 11. „Momentálně počítáme, že jich bude maximálně devět,“ řekla jednatelka W.E.B Větrná Energie Michaela Lužová. Když to dobře půjde, chtěli by podle ní větrný park začít stavět v letech 2024 až 2025. Podle jednatelky hlukové limity překročeny nebudou.

„I v rámci procesu EIA se toto velice pečlivě zkoumá, dělají se měření a normy na toto jsou velmi přísné v České republice. Takže ten projekt by neprošel procesem EIA, pokud by byl změřen nějaký hluk, který by tu obec ovlivňoval,“ dodala. Na krajinný ráz ale i podle ní elektrárny vliv mít budou. Na základě dohody by dotčené obce měly ročně dostávat 400.000 korun za každou postavenou elektrárnu. Pro jejich výstavbu ale bude nutná změna územního plánu.

Firma má v plánu na Frýdlantsku nad údolím s obcemi Horní Řasnice, Dolní Řasnice a Krásný Les postavit devět větrných elektráren o celkovém výkonu 37,6 až 55,8 MW. V zemi podle webu České společnosti pro větrnou energii má největší výkon větrný park Kryštofovy Hamry – Přísečnice v Ústeckém kraji, tamních 21 elektráren má celkový výkon 42 MW.

Autor a zdroj: ČTK