Vstupní brána do Českého středohoří vznikne na proboštství v Litoměřicích. Turisté se tu seznámí s barokní historií regionu i místními výrobky. Součástí projektu za 11,8 milionu korun je osvětlení významných staveb ve městě a vybudování interaktivní trasy po církevních památkách.

Projekt získal podporu z evropských zdrojů. Litoměřičtí zastupitelé na svém posledním zasedání před volbami schválili dotaci 1,6 milionu korun na pokrytí nákladů, na které dotaci nelze použít. Některým zastupitelům vadilo, že se nemohli se záměrem seznámit dříve. Většina ale ocenila přínos destinační agentury, jejíž jedním zakladatelem jsou Litoměřice, a návrh byl po debatě schválen.

Cílem vzniknu nového zázemí pro turisty je podle Jirmana umožnit lidem seznámit se na jednom místě s historií i geologií území. „Máme zpracované podklady jak o barokních stavbách, tak o zemědělství v kraji, přírodě, ale v případě nepříznivého počasí jsme je neměli, kde představit,“ uvedl ředitel destinační agentury České středohoří Zdeněk Jirman.

Přirozený začátek na Dómském náměstí, kde sídlí proboštství, bude mít naučná trasa po církevních památkách, které by mohly být také osvětleny.

S realizací projektu, který má přispět k rozvoji cestovního ruchu v regionu, by destinační agentura mohla začít na jaře. V centru Českého středohoří najdou zájemci také všechny značky regionálních produktů. „Zdůraznit chceme také úlohu ovocnářů a zelinářů v kraji, lidé se tu dozví, že šestkové sady jsou i na kopcích, a zjistí, kde mohou pořídit místní produkty,“ uvedl ředitel.

Zdroj: ČTK