Ministerstvo zemědělství spolu s ministerstvem životního prostředí založilo Ústřední komisi pro sucho, která má koordinovat práci krajů v obdobích mimořádného sucha. Jejím úkolem bude koordinovat opatření v krajích, když bude moci například omezit nakládání s vodami, rozhodnout o zvýšení průtoku, či naopak o zadržení vody.

Materiál, který zajišťuje zřízení komise, projednala tento týden vláda. Novou komisi může svolat ministr životního prostředí nebo zemědělství, v této funkci se budou střídat vždy po jednom roce. Sejít by se měla v případě, že bude vyhlášený stav nedostatku vody ve více krajích nebo pokud o to požádá předseda některé krajské komise pro sucho.

Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) by měla komise pomoci lépe zvládat nepříznivé dopady sucha na větším území. Má 13 členů, kromě zástupců resortu zemědělství a životního prostředí jsou v ní také odborníci z ministerstva dopravy, obrany, průmyslu a obchodu, vnitra, zdravotnictví, Správy státních hmotných rezerv a Hasičského záchranného sboru.

Autor: Ministerstvo zemědělství
Zdroj: ČTK