Pardubický kraj nechce kvůli úsporám energií snižovat teplotu ve třídách svých středních škol. Spíše hledá jiné způsoby, jak lze za vytápění ušetřit. I tak se náklady na energie citelně zvýšily již letos, a ještě výrazněji zřejmě vzrostou příští rok.

„Predikce na příští rok jsou násobné, je otázka, jak se kraji podaří vysoutěžit dodavatele energií. Přistoupili jsme k okamžitým úsporám, v pondělí rada rozhodla o uvolnění 27 milionů na okamžité vytipované úsporné prvky ve školách, například výměnu svítidel, regulaci topení či topné systémy. Školy už ale mnoho možností nemají, v minulosti se zateplovaly, měnila se okna,“ řekl radní Pardubického kraje pro školství Josef Kozel (3PK).

Pardubický kraj musel svým středním školám pomoci již v letošním roce. „Během jara jsme posílili provozní prostředky škol o 40 milionů korun, čímž jsme se dostali z původních 95 provozních milionů na energie na částku atakující 140 milionů korun,“ uvedl Kozel. Podle něj se ředitelům v prvním pololetí dařilo náklady na energie snižovat.

Další možností jsou organizační opatření ve školách. „Možnost je třeba vyhlašování volných dnů. Kde to dává logiku a doplní to víkendy, by se volna se měla dávat na dny, aby se tři čtyř dny nemuselo topit. Jsou to drobnosti, ale z nic se stává celek,“ řekl vedoucí odboru školství krajského úřadu Martin Kiss.

Autor: Pardubický kraj
Zdroj: ČTK