Rybáři na Mnichovohradišťsku dnes vypustili do říček Mohelka a Zábrdka 2000 malých pstruhů obecných potočních. Další by měli do potoků a řek v jižních oblastech Středočeského kraje nasadit v příštím týdnu. Celkem se jich tak do řek a potoků dostane téměř 11.400. Na nákup násady dostal Český rybářský svaz dotaci 150.000 korun od Středočeského kraje, informoval mluvčí hejtmanství David Šíma.

„Pstruh obecný potoční býval běžnou rybou, která bohužel z vodních toků mizí. Možnou záchranou druhu je opakované vysazení nové násady,“ uvedla krajská radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková (Piráti). Pstruhům se daří v tocích, kde je po celý rok dostatek vody. Další násada se podle Skopalíkové rozveze do potoků a říček u Týnce nad Sázavou, na Benešovsku, Příbramsku a Hořovicku.

Rybáři letos a v následujících dvou letech vysadí roční a dvouletou násadu o minimální velikosti 15 centimetrů. „Tím by mělo dojít k vytvoření reprodukceschopného generačního hejna pstruha obecného potočního,“ doplnila radní. Středočeský kraj v minulosti podpořil vysazování takzvaných reofilních ryb, které žijí ve vodě s větším průtokem.

Zdroj: ČTK