Náklady na svoz a likvidaci komunálního odpadu v Prostějově od roku 2017 rostou. Loni byly 51,5 milionu korun, což je nejvyšší částka v historii města. Letos pak radnice za tuto komunální službu kvůli vysoké inflaci zaplatí o další čtyři miliony korun navíc. Náklady na likvidaci odpadu rostou kvůli každoročnímu zvyšování cen za jeho ukládání na skládky. Náklady svozových firem nyní také negativně ovlivňuje rostoucí inflace.

V roce 2021 byly náklady ve výši přes 51,5 milionu korun vůbec nejvyšší v historii města. V rozpočtu na letošní rok byly navýšeny finanční prostředky o předpokládanou výši inflace za předešlé období odhadovanou na 3,2 procenta,“ uvedl primátorův náměstek Jiří Pospíši (PéVéčko), podle kterého ale skutečná míra inflace za rok 2021 byla v oblasti nakládání s odpady 8,4 procenta.

V roce 2017 město za svoz a likvidaci komunálního odpadu zaplatilo zhruba 42 milionů korun, v roce 2018 42,5 milionu korun, o rok později 45 milionů korun, v roce 2020 pak 50 milionu korun a loni 51,5 milionu korun. Prostějovská radnice kvůli tomu doplácí stále víc peněz na svoz a likvidaci komunálního odpadu. Od roku 2017 tyto její náklady nad rámec peněz získaných z poplatků od obyvatel vzrostly o bezmála 11 milionů korun na loňských 28,7 milionu korun.

Radnice poplatky za svoz a likvidaci komunálního odpadu po pětileté pauze zvýšila naposledy v roce 2013, a to ze 492 na 600 korun. Od té doby se poplatek v Prostějově nezměnil. Loni příjmy z poplatku obnášely 23,6 milionu korun. O výši poplatku za komunální odpad na příští rok radní zatím nerozhodli.
Pospíšil upozornil na to, že obyvatelé Prostějova pečlivě třídí komunální odpad, přičemž radnice postupně rozšiřuje síť kontejnerů.

V centru Prostějova nechalo město nainstalovat podzemní kontejnery a v některých částech polozapuštěné kontejnery, které mají větší objem než klasické nádoby na tříděný odpad. Rozmístěny byly také kontejnery na kovy. Letos v Prostějově začal zkušební provoz nádob na použitý kuchyňský olej. Finanční odměny za zpětný odběr tříděného odpadu pro radnici letos podle Pospíšila atakují hranici osmi milionů korun.

Autor: Město Prostějov
Zdroj: ČTK