Stovky orchidejí zaplnily sbírkové skleníky v areálu Výstaviště Flora v Olomouci, které uspořádalo první ročník výstavy Klenoty pralesa. K vidění jsou i vzácné druhy orchidejí. Prodejní výstava orchidejí a tropických rostlin potrvá do 6. listopadu.

„Výstavou orchidejí a tropických rostlin Klenoty pralesa rozšiřujeme portfolio našich akcí. Jde o první ročník. Návštěvníci si ve sbírkových sklenících budou moci díky ní prohlédnout i běžně nedostupné vzácné odrůdy a cenné rarity,“ uvedla ředitelka Výstaviště Flora Eva Fuglíčková. Stovky kvetoucích orchidejí na výstavě doplňuje pestrá škála druhů masožravých rostlin.

Mezi exponáty je například orchidej Vanda, která dokáže růst bez substrátu pouze ze vzdušné vlhkosti. „Vykvétá nádhernými květy zahrnujícími celou škálu barevných kombinací, které si člověk jen stěží dokáže představit. Na výstavě bude také mystická Vanda kvetoucí nádhernými modrými květy, které jsou v přírodě velmi vzácné a ojedinělé,“ řekla pěstitelka Markéta Aubrechtová, se kterou Výstaviště Flora Olomouc při přípravě výstavy spolupracovalo.

Mezi další rarity patří „diamantové orchideje“, jejichž okrasné listy jsou protkány zlatou či stříbrnou žilnatinou. Součástí expozice je také rostlina vanilky, která patří mezi liánovité orchideje. Vystaveny jsou i pozoruhodné střevíčníky rodu Paphiopedilum kvetoucí velkými a nápadnými květy s charakteristickým bačkůrkovitým pyskem.

Autor: Výstaviště Flora
Zdroj: ČTK