Nejméně směsného komunálního odpadu v Olomouckém kraji vyprodukovali v roce 2021 lidé v Jeseníku, Hustopečích nad Bečvou na Přerovsku a Bílé Vodě na Jesenicku. Vyplývá to z výsledků letošního ročníku soutěže Odpadový Oskar, kterou spolek Arnika vyhlásil poosmé. Oceněné obce podle organizátorů soutěže díky třídění vykazují nízkou produkci směsného komunálního odpadu dlouhodobě. Krajské výsledky soutěže Odpadový Oskar byly vyhlášeny v Olomouci.

V Jeseníku, který má necelých 11.000 obyvatel, loni na jednoho člověka připadlo ročně v průměru 145,6 kilogramu odpadu. Žádné další město v Olomouckém kraji nevykázalo roční produkci směsného odpadu pod 150 kilogramy. U druhé Litovle činil tento ukazatel 157,1 kilogramu a třetího Šumperku 162,5 kilogramu. V kategorii obcí od 1001 do 5000 obyvatel letos zvítězily s 93 kilogramy odpadu na osobu a rok Hustopeče nad Bečvou. Mezi malými obcemi si nejlépe vedla Bílá Voda s 24,2 kilogramu odpadu.

Směsný komunální odpad patří k těm nejproblematičtějším a nejdražším na zpracování, na rozdíl od odpadů tříděných, které se snáze mohou stát novým materiálovým zdrojem. Je proto žádoucí, aby právě směsného netříděného odpadu bylo co nejméně,“ uvedl radní Olomouckého kraje pro životní prostředí a zemědělství Martin Šmída (Piráti a STAN).

Milan Havel ze spolku Arnika připomněl, že nová odpadová legislativu na obce klade velké požadavky. „Mají již v roce 2025 dosáhnout 60 procent úrovně třídění komunálních odpadů. Přestože úroveň třídění v kraji je nadprůměrná, produkce směsného odpadu klesá velmi pomalu. Bez snížení produkce směsného odpadu přitom není možné vysokých cílů dosáhnout,“ řekl.

Obce by podle Havla měly řešit dosud opomíjenou problematiku kuchyňského odpadu. „Ovoce, zelenina a suché pečivo tvoří jeho nejvýznamnější část. V popelnici by samozřejmě neměl končit ani zahradní odpad. Je velmi pozitivní, že v Olomouckém kraji řada obcí třídí i živočišné odpady,“ podotkl Havel.

Autor: Olomoucký kraj
Zdroj: ČTK