Obyvatelé Ústí nad Labem budou od příštího roku opět platit poplatek za svoz komunálního odpadu. Poplatek zastupitelé zrušili v roce 2017. Nová vyhláška, kterou dnes schválili zastupitelé, počítá s ročním poplatkem 720 korun za osobu. Děti do 18 let budou od poplatku osvobozeny, senioři nad 65 let zaplatí polovinu. Město by si tak mělo přijít na 32 milionů korun. Pro se vyslovilo 20 zastupitelů, proti bylo deset a zdrželo se šest.

V roce 2017 město poplatek zrušilo kvůli neplatičům, tvořili až jednu třetinu. Radní Eva Fialová (ANO) dnes řekla, že se jejich počet sníží, protože jsou od poplatku osvobozeny děti. Opoziční zastupitel Richard Loskot (PRO! Ústí) navrhoval zvýhodnění pro ty, kteří budou řádně platit. „Daly by se zavádět třídicí slevy. Ten princip je jednodušší zavést, když je ve městě domková zástavba,“ reagovala na to Fialová.

Primátor Petr Nedvědický (ANO) už dřív uvedl, že na vyhlášce město pracovalo několik měsíců. Opoziční zastupitelé dnes upozornili na některé nesrovnalosti, které těsně před hlasováním primátor jako navrhovatel ve spolupráci s právním oddělením upravoval.

Městu končí příští rok smlouva se společností AVE, která se o odpad ve městě stará. Na dotaz ČTK, zda radnice poplatek zavádí, protože budou služby dražší, primátor uvedl, že ne. Poplatek má podle něj souvislost pouze s příjmovou stránku rozpočtu. „Samozřejmě veškeré poplatky budou příjmem rozpočtu a budou sloužit k pokrytí primárně těch služeb, které bude zajišťovat buď AVE nebo někdo jiný,“ doplnil Nedvědický. Část peněz podle něj připadne obvodům, aby mohly vybudovat kontejnerová stání.

Poplatek si mohou lidé rozdělit do dvou splátek, první zaplatí do konce června, druhou do konce října. Od roku 2024 bude povinnost platit první splátku do 30. dubna. Prodloužení lhůty na zaplacení první části poplatku dává podle vedení města lidem prostor si na změnu zvyknout. Fialová řekla, že každý občan bude mít informaci o zavedení poplatku ve své schránce. Informovat o poplatku bude radnice také na sociálních sítích a na úřadech práce.

Koaliční SPD ve svém programu měla, že poplatek za odpad nepodpoří. Náměstek primátora Bohumil Ježek (SPD) už dřív řekl, že program hnutí tvořilo na začátku letošního roku, kdy nebylo například jasné, jak vysoká bude inflace. „Město i tak bude za svoz doplácet,“ řekl náměstek. Město bude doplácet zhruba 50 milionů korun. Pro zavedení poplatku se dnes vyslovila také náměstkyně Věra Nechybová (nez.)., která byla zvolena na kandidátce UFO. V roce 2017 návrh na zrušení poplatku sama předkládala.

Dnes uvedla, že tehdy bylo město v lepší kondici. Zastupitelé dnes ještě souhlasili se zrušením vyhlášky o zákazu pití alkoholu na veřejnosti. Důvodem je nález Ústavního soudu. Právníci připraví novou úpravu obecně závažné vyhlášky.

Autor: Město Ústí nad Labem
Zdroj: ČTK