Východočeské muzeum v Pardubicích přibližně za dva roky otevře stálou přírodovědnou expozici. Bude v hospodářské budově, kterou kraj nechá zrekonstruovat. Výstavy o přírodě jsou velmi oblíbené, řekl ředitel muzea Tomáš Libánek.

Muzeum mělo stálou expozici ve druhém patře paláce. Expozici Příroda východního Polabí otevřelo v roce 2004, patřila dlouhodobě k nejoblíbenějším. Zavřená je od roku 2018, kdy začala rekonstrukce zámku.

Nová expozice bude mít přes 1000 metrů čtverečních, bude zaměřená na náš region, na různé biotopy podle nadmořské výšky. Návštěvníci se na ní seznámí s tím, co tam žije a roste. Výstava bude i ukázkou toho, co umí naše přírodovědné oddělení,“ řekl Libánek.

Hospodářské budovy ještě využívá Východočeská galerie, poslední výstavou tam jsou Těla v úzkých, která konfrontuje úděly lidských těl v dílech současného umění a klasické moderny. K vidění bude do půlky ledna. Galerie buduje nové rozsáhlé zázemí v automatických mlýnech, zámecké prostory pak využívat nebude.

Po uvolnění hospodářských prostor kraj objekt do dvou let opraví, pak muzeum nainstaluje exponáty. Krátkodobou výstavu o přírodě muzeum teď nabízí, věnuje se mizejícím druhům zvířat a rostlin. Otevřená bude do 23. října.

Autor: Východočeské muzeum v Pardubicích
Zdroj: ČTK