Město Pardubice nezdraží v příštím roce platby za odpady nebo daně z nemovitostí, dramaticky neomezí rozsah městské hromadné dopravy. Radnice nechce zatěžovat lidi dalšími výdaji. Peníze, které budou kvůli vyšším nákladům chybět v rozpočtu, získá na dividendách z městské firmy. Novinářům to řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký (Žijeme Pardubice/ČSSD).

„Inflace drtivě dopadá na občany našeho města, nechceme jim nakládat ještě víc, nechceme jim brát peníze z peněženek. Zachováme také zdarma jízdné pro seniory, zachováme roční výhodné jízdné pro žáky,“ řekl Rychtecký.

Aby magistrát nemusel zdražovat nebo omezovat služby obyvatelům, rozhodl se k neobvyklému kroku, který v minulosti nikdy neudělal. Firma SMP-Odpady vyplatí městu 15 milionů korun v dividendách. Město vlastní 100 procent akcií. Opatření nebude pravidlem, jde výpomoc ve složité době, řekl náměstek.

„Rozhodli jsme se po dohodě s vedením firmy, že ve výjimečné situaci odvede dividendy do rozpočtu města. Společnost generuje kumulovaný zisk 170 milionů korun. Odvodem dividend ji neohrozíme, neomezíme její provoz a její investice,“ řekl Rychtecký. Odvoz odpadů stojí letos pardubické obyvatele 650 korun na osobu a rok. Například v Chrudimi budou lidé platit příští rok 1000 korun, o 400 korun víc než letos. Pardubice k podobnému kroku přistupovat nechtějí.

Pardubice si s pomocí dividend vylepší rozpočet na příští rok. Chtějí ho schválit v prosinci, politici nechtějí zahájit nový rok s rozpočtovým provizoriem. Hospodaření bude mít kladné provozní saldo, nebude schodkový, na investice bude mít město 950 milionů korun. „Rozpočet stavíme konzervativně, jsme v predikci příjmů opatrnější. Rozpočet bude proinvestiční. Inflace má jedno pozitivum, navyšuje příjmy města z rozpočtového určení daní,“ řekl Rychtecký.

Autor: Město Pardubice
Zdroj: ČTK