Pardubice nechaly v centru města ošetřit kořeny deseti stromů živinami, odborníci je aplikovali speciálními injekcemi. Javory rostou na Pernštýnském náměstí. Díky ošetření zvládnou lépe podmínky městské zástavby, uvedla radnice v tiskové zprávě.

Specializovaná firma vpravila organické živiny do kořenového systému stromů. Díky provzdušnění půdy a aplikaci směsi hnojiva a mikroorganismů pro podporu růstu by stromy měly být vitálnější i v prostředí města, což pro ně nejsou úplně ideální podmínky.

Musíme udělat vše pro to, aby se zeleni v Pardubicích, a obzvláště v centru, včetně historické části, dařilo. Každý strom je pro klima v našem městě důležitý. Na teplotní mapě Pardubic můžeme vidět, že právě centrum města je jedním z nejpřehřívanějších míst v Pardubicích. A zeleň je důležitým faktorem při snižování vysokých teplot,“ řekla náměstkyně primátora Jiřina Klčová (ANO).

Směs vpravená kořenovou injektáží zvyšuje zadržování vody a podporuje výživu stromů. Způsob ošetření nepoškodí dřeviny, což maximalizuje účinnost léčebných a podpůrných postupů. Metoda je vhodná pro vzácné dřeviny a památné stromy nebo dřeviny vystavené velké zátěži, jako jsou stromy v městské zástavbě, v parcích a alejích, uvedla radnice.

Metodu vyzkoušeli v Litomyšli na Svitavsku nebo Mladé Boleslavi. „Podle zkušenosti firmy, která tuto službu poskytuje, je výsledek patrný již v prvním roce po injektáži, která se v dalších letech opakuje dle potřeby, například po třech letech,“ uvedla Nataša Hradní z tiskového úseku radnice.

Autor: Město Pardubice
Zdroj: ČTK