Obce budou moci zažádat o dotace na projekty předcházení vzniku komunálních odpadů. Ministerstvo životního prostředí jim poskytne 500 milionů korun z evropských fondů v rámci Operačního programu Životní prostředí (OPŽP). Dotace lze využít pro koupi domácích kompostérů nebo opětovně použitelného nádobí. O tuto podporu mohou obce žádat od středy 21. prosince 2022 do konce roku 2023.

Podle ministra životního prostředí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je smyslem projektu snížit množství komunálního odpadu, které v Česku ročně činí zhruba 562 kilogramů na osobu. Díky dotacím mohou obce vybudovat i takzvaná re-use centra, jež se zabývají opakovaným používáním věcí, kupříkladu nábytkem.

Výzva bude nově zvýhodňovat žadatele, kteří upotřebují recyklované výrobky či výroby s obsahem recyklátu. Podle Jurečky totiž „cirkulární ekonomika ve veřejném sektoru potřebuje správné impulsy pro její zaběhnutí do každodenní praxe.“ Pokud například obec pořídí domácí kompostéry, získá 70procentní dotační podporu. Jestli ovšem ke koupi zvolí kompostéry z vyrobené z velké části z recyklátu, zvýší se daná podpora o 15 procent.

OPŽP pro období 2021 až 2027 funguje od srpna 2022. Zatím vyhlásil 30 výzev, a to od podpory vodohospodářských projektů po rozvoj obnovitelných zdrojů ve veřejných budovách. Podle ředitele Státního fondu životního prostředí ČR Petra Valdmana se v roce 2023 uskuteční další výzvy, mimo jiné i na podporu realizace ekologických opatření, která zadržují vodu v krajině a v sídlech, čímž napomáhají jejich klimatické odolnosti.

Autor: MŽP
Zdroj: ČTK