Počet alejí soupeřících v anketě o titul Alej roku se snížil z 93 na 92, jednu v mezičase vykáceli. Hlasovat v anketě lze už jen několik dní, končí se ve středu 11. ledna. Cílem ankety je podnítit zájem veřejnosti o stav veřejné zeleně.

Hlasuje se od začátku listopadu loňského roku. Hlasování je nyní tajné, v prosinci ale vedla alej z Moravskoslezského kraje. O titul původně bojovalo 93 stromořadí ze všech krajů republiky, tedy stejně jako v předchozím ročníku, vybírat lze nyní ale už jen z 92 z nich. V mezičase totiž šla k zemi lipová alej v Krkoškově ulici v brněnských Černých Polích, a to z důvodu opravy infrastruktury.

Vždy nás v Arnice mrzí, když se vykácí alej se vzrostlými stromy. Často je nelze nahradit vůbec, anebo čekáme desítky let, než jsou z malých sazenic velké stromy. Lidé jsou se stromy v té své ulici historicky a emotivně spojeni a usilují o jejich zachování. V některých případech opravdu může být lepší staré stromy pokácet a nahradit je novými. Rekonstrukce ulice může být pro obyvatelé přínosem a je důležité, že je v tomto případě spojena s výsadbou nových stromů,“ uvedla koordinátorka ankety z pořadatelského sdružení Arnika Denisa Hronová.

Doplnila, že stromy v městských ulicích musí přežívat ve velmi těžkých podmínkách. Proto je podle ní nutné, aby stavebníci spolupracovali s dendrology. „Nová výsadba je příležitostí, jak zlepšit půdní a hydrologické podmínky stromů na lokalitě. Nezbytné je také zajistit odbornou péči nejen v prvních letech po výsadbě,“ doplnila Hronová.

Hlasovat lze na www.alejroku.cz., a to do poledne 11. ledna. Dvanáctou nejkrásnější Alej roku i nejoblíbenější stromořadí v jednotlivých krajích Arnika vyhlásí v polovině ledna. Cílem ankety je přitáhnout pozornost veřejnosti k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Lidé objevují nejkrásnější vznosná stromořadí, upozorňují na ta, kterým hrozí zánik, a představují mladé aleje, jež společně vysázeli.

Loni o jedenáctý titul soutěžilo nominovaných 93 alejí a stromořadí ze všech krajů České republiky. Zvítězila lipová Klokotská alej v jihočeském Táboře, která je součástí tamní křížové cesty. Tvoří ji 94 lip malolistých a tři olše lepkavé. Hlasovalo pro ni 999 lidí.

Autor: Sdružení Arnika
Zdroj: ČTK