Kvůli šířící se nákaze ptačí chřipky v Česku doporučují odborníci omezit nebo zcela vyloučit krmení divoce žijících vodních ptáků jako jsou kachny a labutě. Při krmení dochází k velkému shlukování ptáků a vytváří se tak ideální podmínky k šíření nákazy, řekl Zdeněk Vermouzek z České společnosti ornitologické.

Lidé se podle něj nemusí obávat krmení ptáků na krmítkách, protože ptačí chřipka je onemocnění, které napadá vodní ptáky a volně žijící hrabavé druhy, například koroptve. Není také nutné se při dodržování základních hygienických návyků obávat k přenosu na člověka, uvedl. Kvůli nákaze tento týden začala likvidace 750.000 nosnic na Tachovsku, kde se ptačí chřipka potvrdila ve velkochovu již před koncem loňského roku. Letos již Státní veterinární správa (SVS) eviduje pět ohnisek, z toho čtyři v malochovech drůbeže a jeden ve společnosti s asi 13.000 kusy drůbeže v Sedlčanech.

Vermouzek upozornil na to, že ptačí chřipka je nebezpečná i pro volně žijící ptáky. V minulém roce v řadě evropských zemí kvůli nákaze uhynulo velké množství vodních ptáků a zasáhla i ohrožené druhy. „Česku se takováto epidemie zatím vyhnula, mimo jiné i proto, že nemáme moře a přímořská velká shromaždiště vodních ptáků,“ uvedl.

Mezi ptáky, které nákaza ohrožuje, patří také například husy nebo koroptve. „Pokud někdo najde nemocné nebo mrtvé vodní ptáky, zejména pokud je na jednom místě pět nebo víc jedinců, je na místě nález ohlásit příslušné Krajské veterinární správě. Samozřejmostí je, že mrtvých vodních ptáků se nedotýkáme, i když přenos ptačí chřipky na člověka je téměř vyloučen, v Česku k němu nikdy nedošlo,“ doplnil Vermouzek.

Uvedl, že v případě nálezu jiných mrtvých ptáků například u silnice nabízí ornitologická společnost zaznamenat nález do takzvané faunistické databáze. Slouží ke sběru dat o ptactvu na území ČR. Na webu společnosti je také s dispozici zvláštní formulář pro sledování ptačích chorob.
Vermouzek poznamenal, že ptačí chřipka není nové onemocnění a v ptačí populaci se vyskytuje běžně. „Zásadním problémem, způsobujícím i ekonomické škody, se stala až se zavedením velkochovů drůbeže, které naprosto neodpovídají přirozeným životním podmínkám ptáků. Dodržování hygienických zásad v chovech drůbeže je tak stále v prevenci ptačí chřipky tou nejdůležitější věcí,“ dodal.

Nákaza v Brodu na Tachovsku, kde bude zlikvidováno zhruba 750.000 kusů drůbeže, se objevila v největším chovu v ČR. Společnost Česká drůbež zde má tři netypicky velké haly, z nichž každá pojme téměř 250.000 nosnic. Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé jsou v Česku běžně největší haly pro 70.000 nosnic.

Ministerstvo zemědělství dnes uvedlo, že v souvislosti s šířením ptačí chřipky se lidé nemusí obávat konzumovat drůbeží maso nebo vejce, protože v ČR funguje důkladný systém veterinárního dohledu nad bezpečností potravin. Doporučuje důkladné tepelné zpracování masa, virus je zničen již při teplotě 70 stupňů Celsia.

Autor: Česká společnost ornitologická
Zdroj: ČTK