Vánoční stromky budou technické služby odvážet od kontejnerových stanovišť v Pardubicích přibližně do konce ledna. Lidé většinu z nich podle tradice vyhodí po svátku Tří králů. Popeláři svezou na začátku roku každoročně kolem 47 tun jedliček, borovic či smrčků.

„Jen v roce 2020, kdy byla covidová pandemie, to bylo jiné. Lidé v lednu 2021 vyhodili přes 54 tun vánočních stromků. Osobně si dovedu tipnout, že lidé si chtěli udělat radost a zdobili víc než kdy jindy, jiné vysvětlení nemáme,“ řekla mluvčí Služeb města Pardubic Klára Sýkorová.

Stromky by měli lidé vyhazovat ke kontejnerovým stáním, odtud je pracovníci služeb odvezou. Když je vyhodí jinde, zůstanou tam třeba i do jara. Podle mluvčí nemá organizace kapacitu dohledávat stromky, které se povalují pod balkony mezi domy nebo na chodnících u rodinných domů.

Kontejnerová stanoviště jsou v docházkové vzdálenosti, pro nikoho není obtížné stromky tam donést, případně odvézt na separační dvůr,“ řekla Sýkorová. Odvážet je služby budou do konce ledna. Pokud se ještě v únoru objeví u kontejnerů další stromky, pracovníci, kteří odvážejí komunální odpad, to nahlásí dispečinku a do ulic vyjede vozidlo na sběr bioodpadu, dodala mluvčí.

Vánoční stromy poslouží jako materiál pro výrobu kompostu. Měly by tak být bez vánočních ozdob, řetězů, háčků, zbytků staniolu a papírků od čokoládových kolekcí. „Vyrábíme kvalitní kompost, na vstupních surovinách si zakládáme,“ řekla Sýkorová. Podle ní se lidé snaží stromky poctivě odstrojit, znehodnocených stromečků od zbytků ozdob mnoho není, dodala.

Autor: Město Pardubice
Zdroj: ČTK