Středočeský kraj dnes začal přijímat žádosti o dotace ze dvou fondů zaměřených na životní prostředí. Z jednoho jsou hrazeny projekty na ochranu krajiny před suchem a povodněmi, druhý má podpořit environmentální vzdělávání. Žadatelé si rozdělí 20, respektive sedm milionů korun, žádosti lze podávat do 26. ledna, informoval mluvčí kraje David Šíma.

Z prvního fondu půjdou peníze na výstavbu nových nebo obnovu zaniklých rybníků, malých vodních nádrží, tůní a mokřadů či na jejich rekonstrukce a odbahnění. O dotace mohou žádat obce do 2000 obyvatel, dobrovolné svazky obcí, nepodnikající fyzické osoby, neziskové organizace a spolky.

Druhý program má přispět na ekologické výukové programy, výrobu naučných materiálů, pobyty v naučných střediscích ekologické výchovy, odborné exkurze nebo na budování naučných stezek.

Z krajských fondů je také financována činnost dobrovolných hasičů a Integrovaného záchranného systému nebo projekty zaměřené na prevenci, sport a volný čas, sociální věci a zdravotnictví.

Autor: Středočeský kraj
Zdroj: ČTK