Přírodní lokalitu Červeňák v Pardubicích prozkoumali nedávno geodeti, některé stromy označili barvou. Průzkum bude podkladem pro projektovou dokumentaci. Město má v plánu v polovině příštího roku začít s úpravami oblasti, uvedla náměstkyně primátora Jiřina Klčová (ANO) v tiskové zprávě.

„Označené stromy poslouží jako záchytná místa pro geodetické měření, v žádném případě se nejedná o stromy označené ke kácení. Naším cílem naopak je zachovat v areálu parku Červeňák maximum zeleně a proměnit toto místo v atraktivní lokalitu, která bude veřejnosti sloužit jako místo k trávení volného času,“ řekla Klčová.

Projektová dokumentace bude hotová do konce roku. Obnova území Červeňáku by pak měla začít v polovině roku 2024. Cílem projektu je zlepšit přírodní stanoviště, regulovat a omezovat nepůvodní druhy. Oblast kolem Chrudimky je evropsky významnou lokalitou, žijí tam chráněné druhy. V místě dál mají vznikat tůně, které jsou líhništi vzácných živočichů.

Území Červeňáku se propojí s okolními cyklostezkami a pěšinami. Zachované zůstanou některé technické prvky, jako jsou mostní pilíře a objekty, z některých by se měly v budoucnu stát vyhlídky pro veřejnost. Lokalitu doplní mobiliář či herní prvky, územím povedou dvě naučné stezky. Jedna návštěvníky provede různými biotopy a přírodními zajímavostmi Červeňáku, druhá bude odkazovat na vojenskou historii, do roku 1994 byl Červeňák cvičištěm železničních ženistů. V roce 2020 získalo 19 hektarů město.

„Odhadované náklady na revitalizaci parku Červeňák by měly být přibližně 60 milionů korun. Zároveň hledáme možnosti dotační podpory, například z Operačního programu Životní prostředí nebo Integrovaného regionálního operačního programu,“ řekl primátor Jan Nadrchal (ANO).

Autor: Pardubice
Zdroj: ČTK