Ekologický spolek Nadace Partnerství vyhlásil pátý ročník soutěže Adapterra Awards, jejímž cílem je ocenit projekty podporující adaptaci na klimatickou změnu. Zároveň soutěž upozorňuje na příklady dobré praxe, které mohou být vzorem pro lidi, firmy či samosprávy, které se snaží dělat taková opatření, která připraví přírodu, města i budovy na dopady klimatické změny. Již hotové projekty mohou zájemci přihlašovat do konce března ve čtyřech kategoriích, uvedla v tiskové zprávě koordinátorka soutěže Andrea Křivánková.

Klimatická změna přináší v českých podmínkách především větší riziko sucha, letní vlny horkého počasí a vyšší pravděpodobnost přívalových dešťů a bleskových povodní. Jedním z klíčových adaptačních opatření je tak lepší hospodaření s vodou v krajině i ve městech, a i proto Nadace Partnerství vyhlásila další ročník u příležitosti Světového dne mokřadů.

„Ty jsou významnými prvky v krajině, protože pomáhají zadržovat vodu, vytvářet její zásoby pro období sucha i zmírňovat důsledky přívalových srážek. Navíc poskytují domov mnoha vzácným druhům rostlin a živočichů,“ řekla Křivánková.

V minulých ročnících bylo v soutěži oceněno několik úspěšných projektů zaměřených na obnovu mokřadů, například Josefovské ptačí louky, Sedmihorské mokřady, soustava tůněk v Sedlčanech, nový prostor pro řeku Dyji či obnova mokřadů u Ořechova u Brna.

Projekty je možné přihlašovat ve čtyřech kategoriích – Volná krajina (opatření mimo intravilán obcí), Zastavěná území (opatření v obcích), Náš domov (opatření související s výstavbou domů a bytů) a Pracovní prostředí (opatření v průmyslových či administrativních areálech). Finalisty soutěže vybere odborná porota, která také určí vítěze jednotlivých kategorií. O ceně za nejsympatičtější projekt rozhodne v internetovém hlasování veřejnost. Kromě toho pořadatelé udělí speciální ocenění nejlepším projektům z Prahy, Moravskoslezského a Jihomoravského kraje či regionů sousedících s Rakouskem. Vítěze organizátor vyhlásí 1. listopadu v Praze.

Autor: Nadace Partnerství
Zdroj: ČTK