Středočeský kraj podpoří obnovu tří chráněných území, a to přírodní památky Žerka na Mělnicku, Dymokursko na pomezí Nymburska a Mladoboleslavska nebo silně ohrožený zvonek hadincovitý v přírodní památce Les u Libeže na Benešovsku. Krajští radní dnes schválili projektové záměry na obnovu. Předpokládaná investice bude téměř 6,9 milionu korun, kraj na ni chce využít peníze z evropského Operačního programu Životní prostředí. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí hejtmanství David Šíma.

V těchto třech konkrétních projektech půjde například o kosení ploch, redukci dřevin a odvoz biomasy mimo chráněná území,“ uvedla krajská radní pro životní prostředí Jana Skopalíková (Piráti).
V Žerce na Mělnicku chce kraj obnovit stanoviště polopřirozených suchých trávníků. Pro přírodní památku Dymokursko chystá zlepšení lučních biotopů.

Ochranu ohroženého zvonku hadincovitého v Lese u Libeže na Benešovsku má zajistit drátěné oplocení, které rostliny ochrání před zvěří. Součástí ochrany bude i vysázení vhodných dřevin, které vytvoří stabilní světlý les namísto vykácených smrků. Právě v takovém prostředí se ohrožené rostlině daří. „Jde o vzácný a rychle ubývající druh světlých lesů a střídavě vlhkých luk, který v České republice roste již na méně než deseti lokalitách,“ doplnila radní.

Autor: Středočeský kraj
Zdroj: ČTK