Pražané v loňském roce odevzdali do takzvaných re-use center nabízejících použité výrobky přes 3300 předmětů a většinu z nich si lidé rozebrali k novému využití. Nejčastěji se v centrech objevoval nábytek či vybavení do domácnosti. Předloni skončilo v centrech, která vznikla s cílem předcházet vzniku odpadů, 3009 předmětů, tehdy ale fungovala jen dvě odběrná místa.

V současné době jich je pět, první re-use point funguje od roku 2020. „V roce 2022 obyvatelé metropole odevzdali do re-use pointů spadajících pod Pražské služby (PSAS) více než 3300 předmětů. Převzato jich bylo téměř 2700. Na re-use pointu Chvalkovická byly v loňském roce přijaty a následně předány nižší stovky předmětů,“ sdělil Mana.

Nejčastěji lidé v centrech odevzdávají nábytek, zejména židle nebo křesla, vedle toho přivážejí vybavení do domácnosti jako sklenice, talíře, vázy a podobně. Mezi odloženými věcmi se ale objevila i jízdní kola. „Lidé odevzdávají také dost knih, i bible tam byla,“ uvedl Mana. Nejvíc věcí, téměř 1300, skončilo ve sběrném dvoře na Šancích ve Vysočanech a zhruba 1100 z nich našlo nového majitele. Podobný počet věcí si lidé odnesli i z centra v Modřanech, kam předtím odevzdali více než tisícovku předmětů.

V současné době v metropoli funguje re-use centrum na pěti místech, z toho čtyři provozují PSAS. Páté zřizuje soukromý provozovatel. Poslední re-use místo vzniklo loni na podzim ve sběrném dvoře ve Kbelích. Další taková místa najdou lidé v Praze 4, 9, 12 a 20. Věci tam může přinést kdokoliv. Obsluha sběrného místa přinesený předmět posoudí a rozhodne, zda je vhodný pro umístění v re-use pointu. Pokud jej přijme, nahraje ho do aplikace Nevyhazujto, kde je první dva týdny viditelný například pro neziskové organizace. Po uplynutí této doby se věci zobrazí pro ostatní uživatele. V aplikaci je možné si předmět rezervovat a následně vyzvednout v konkrétním centru.

Autor: Radim Mana, mluvčí Pražských služeb
Zdroj: ČTK