Tři střední školy v Ústeckém kraji se možná dočkají rekonstrukce kuchyní. Cílem investice je snížit jejich energetickou náročnost. Jednou ze škol, kde se výměna spotřebičů včetně souvisejících stavebních úprav chystá, je Střední lesnická škola ve Šluknově na Děčínsku. Ředitel školy Rudolf Sochor řekl, že se úpravy v kuchyni nedělaly od 70. let.

Krajská rada souhlasila s předložením žádostí o dotaci z operačního programu Životní prostředí. Získané peníze by měly pokrýt asi polovinu způsobilých nákladů, zbytek by měl zaplatit zřizovatel, kterým je kraj. V případě střední školy ve Šluknově se počítá s investicí přesahující 18,5 milionu korun.

Chtěli bychom, aby se začalo letos o prázdninách, kdyby to všechno dopadlo, protože máme zpracovaný už i projekt,“ uvedl Sochor. Investice by se měla škole vrátit zhruba za deset let. Ředitel řekl, že se v kuchyni pro studenty připravují nejen obědy, ale také snídaně a večeře. Na škole studuje zhruba 400 žáků, více než 270 je ve městě ubytovaných a ti si platí plnou stravu.

Investovat by se mělo také do gastroprovozů v hotelové škole v Teplicích, kde odhad nákladů činí téměř 30 milionů korun. Ředitel školy Jiří Nekuda řekl, že škola má dvě jídelny, jedna vznikla v roce 2006 a druhá okolo roku 1978. „Investice by se měla týkat obou jídelen. Kromě výměny technologií počítáme i s výměnou rozvodů, což přinese i stavební úpravy,“ doplnil Nekuda.

Téměř 14 milionů korun je odhad úpravy kuchyně na střední škole řemesel a služeb v Ústí nad Labem. V součtu by v případě úspěchu při žádosti o dotace měl kraj předfinancovat asi 61,5 milionu korun, dotace by pak mohla činit 50 procent. Podíl kraje se však může v důsledku zadávání veřejné zakázky či případného krácení dotace zvýšit. Náměstek hejtmana Jiří Kulhánek (ODS) uvedl, že se počítá se zahájením prací ve všech školských zařízení letos v létě.

Autor a zdroj: ČTK