Na 19 úsecích silnic v Česku nyní ochránci přírody přenášejí žáby a další obojživelníky, nebo jim jinak pomáhají přes cestu. Obojživelníci nyní táhnou hromadně k vodním plochám kvůli páření a kladení vajíček a při tom by řadu z nich mohla přejet auta. V tiskové zprávě to dnes uvedl Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP). Svaz finančně i odborně podporuje dobrovolníky, kteří obojživelníkům pomáhají. Loni bylo takto zachráněno podle svazu asi 20.000 obojživelníků.

Akce na ochranu obojživelníků při překonávání cest začíná podle Stýbla právě teď. „Každoročně touto dobou táhnou obojživelníci k vodním plochám, kde se mohou spářit a naklást vajíčka. Pokud jejich cesty křižují silnice, mnoho jich zahyne pod koly projíždějících aut,“ uvedl. Záchranné akce trvají podle něj obvykle do dubna, v závislosti na aktuálním vývoji počasí.

Na kritických úsecích silnic ochránci přírody například instalují podél cest dočasné zábrany, které obojživelníky navedou na místa, kde se mohou bezpečně dostat na druhou stranu. „Tam, kde takové místo není, se u zábran instalují lapací pasti, do kterých jsou obojživelníci zachytáváni a každý den pak přenášeni na druhou stranu komunikace,“ doplnil Stýblo.

Generálním partnerem národního programu ČSOP Ochrana biodiverzity je státní firma Lesy ČR. Finančně ho podporují také Nadační fond Veolia, společnost Billa, ministerstvo životního prostředí a Nadace Ivana Dejmala. Z programu je podle svazu podporována řada drobných projektů. Kromě záchrany obojživelníků je to třeba pomoc dravým i zpěvným ptákům a netopýrům či mapování výskytu orchidejí, vážek, lesních mravenců, velkých šelem nebo starých krajových odrůd ovocných dřevin.

Autor: ČSOP
Zdroj: ČTK