V Novém Městě na Moravě chce společnost Fabio Produkt zvýšit kapacitu provozu na sběr a zpracování použitých jedlých olejů a tuků z nynějších 550 tun za rok na 5500 tun ročně. Přepracovává je například na technické oleje a maziva. Nyní nechala posoudit možné dopady záměru na okolí. Vyplývá to z údajů v informačním systému EIA.

Společnost uvedla, že vyrábí potravinové oleje. Použité rostlinné oleje například z restaurací, pekáren a podobných provozů se snaží sbírat a zpracovat tak, aby mohly být využité znovu mimo potravinářství. Kromě maziv se využívají i jako biosložka přidávaná do motorové nafty. Novoměstský závod je podle zveřejněných informací nejmodernější svého druhu v ČR. S chystaným zvýšením kapacity zpracování použitých olejů není spojená výstavba.

Fabio Produkt, s.r.o., je rodinná firma, která se zaměřuje na lisování řepkových a slunečnicových olejů pro potravinářství, sídlo má v Holíně na Jičínsku. Na svém webu společnost uvádí, že rozšířila svoji činnost o svoz, recyklaci a biologické zpracování použitých kuchyňských olejů na technické oleje a maziva ve výrobním závodě v Novém Městě na Moravě od roku 2018.

Autor: Nové Město na Moravě
Zdroj: ČTK