Opozice a koalice ve Středočeském kraji se přou kvůli ekologickým škodám v Milovicích na Nymbursku, obě strany se vzájemně obviňují. Podle ANO vedení kraje o stavu demolic a nakládání se sutí vědělo. Hejtmanka Petra Pecková (STAN) nařčení odmítla. Hnutí se podle ní snaží na koalici přehodit problém, který vznikl za jeho vedení. Radní pro majetek Libor Lesák (ODS) podotkl, že ANO bylo v čele hejtmanství v letech 2016 až 2020 a za tu dobu nechalo spor s firmou RP Mladá vygradovat až do obžaloby.

Vyplývá to z vyjádření politiků zaslaných ČTK. Podle státního zástupce byl materiál ze zbouraných objektů po sovětské armádě nadrcen a rozvezen po celém areálu. Obsahoval přitom nebezpečný azbest. Případ prověřují kriminalisté pro podezření z neoprávněného nakládání s odpady a podvodu.
Podle serveru SeznamZprávy jsou mezi podezřelými středočeští úředníci i politici, kteří měli vyčištění vojenského prostoru na starosti. Někteří z nich přitom měli blízké vztahy s firmami, které se prací v Milovicích zúčastnily. „Prověřování je tak zaměřeno i na případný korupční rozměr celého případu,“ napsal soud podle serveru do příkazu k prohlídce.

Jedním z prověřovaných je podle SeznamZpráv bývalý radní za éry někdejší hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) a nyní opoziční zastupitel za ANO Robert Bezděk, který dojednával podmínky smlouvy o odstranění staveb. Klub ANO dnes jeho vinu odmítl. Připomněl, že finální smlouvu o vypořádání bezdůvodného obohacení a podmínek odstranění stavební suti se společností Mladá RP podepsala již Pecková. Suť měla být odstraněna do úrovně terénu a nerozdrcená přetěžena.
ANO míní, že zastupitelé za STAN a ODS na zastupitelstvu v lednu 2021 prokazatelně věděli, že subdodavatelé Mladé RP na betonové ploše letiště drtí materiál z demolic, který následně poskytují okolním obcím na opravu cest. „Nemůže být tedy sporu o tom, že tehdejší zástupci koalice Středočeského kraje museli prokazatelně vědět o stavu demolic jednotlivých objektů a způsobu, jakým bude naloženo se sutí, která demolicemi vznikne,“ uvedl klub ANO.

Pecková nařčení odmítla a označila za skandální, že se problém nedořešil za vlády ANO a že dohody o narovnání projednával radní pro zdravotnictví a bezpečnost Bezděk, ačkoliv to bylo mimo jeho gesci. Připomněla také, že kraji hrozila platba až 190 milionů korun. Policie podle ní prověřuje období před několika lety, kdy za odvoz nebezpečného odpadu podle smluv odpovídala RP Mladá. „Od roku 2020 území Milovic nemohlo být kontaminováno. Ve vojenském prostoru se nacházely od tohoto roku už jen dvě velké deponie, které kraj monitoroval i pomocí dronů,“ doplnila hejtmanka.

Radní pro majetek Libor Lesák (ODS) upřesnil, že RP Mladá budovy demolovala do roku 2014. V roce 2012 byla veškerá suť prodána této firmě za jednu korunu. RP Mladá měla zajistit likvidaci suti podle platné legislativy. „Hnutí ANO bylo ve vedení krajského úřadu v letech 2016 až 2020. Po dobu jejich působení ve vedení kraje nechali naopak celou situaci vygradovat až do obžaloby, kterou proti kraji vyvolala firma RP Mladá. Nám se podařilo po více než deseti letech soudních sporů situaci uklidnit a s firmou uzavřít finální dohodu,“ dodal Lesák.

Autor a zdroj: ČTK