V papouščí zoo v Bošovicích na Vyškovsku letos odchovali zatím 60 mláďat, například amazónky černotemenné či ary žlutokrké. Některé z nich už návštěvníci mohou vidět v expozicích. Zoo letos slaví 15. výročí založení. V sobotu je v plánu program ke dni ptactva. Zahradu tvoří kolem 110 prostorných voliér, k vidění je kolem 350 opeřenců v téměř 60 druzích. Převážnou část tvoří jihoameričtí papoušci, ale jsou tu také papoušci z Afriky či Austrálie.

V loňském roce se nám podařilo odchovat od 30 druhů kolem 180 mláďat. Letos máme zatím 60 odchovaných mláďat,“ uvedl zakladatel zařízení Škrhák. Jde například o amazónky černotemenné, ary žlutokrké, ary malé, ary marakány či papouška senegalského.

Zoo láká například na nejmenší druhy papoušků – papoušíčky, chová jich šest druhů. „Návštěvníci mohou vidět nejmenšího papoušíčka na světě, což je papoušíček vrabčí velikosti krabičky od sirek, až po největší druh v zoo, což jsou metrové ary,“ uvedl Škrhák. Doplnil, že jako jediná zoo na světě odchovávají amazoňana nádherného.

Na sobotu ke dni ptactva chystají v zoo program pro návštěvníky, lidé s ptačím jménem budou mít vstup zdarma. V plánu je například vernisáž obrazů od dinosaurů k ptákům, kdy bude poprvé vystaven obraz prapapouška třetihorního, který létal na našem území před osmi miliony let. Pro sběratele bude k dispozici příležitostní poštovní razítko k 15. výročí založení zoo a příležitostní poštovní přepážka. V odpoledních hodinách je v plánu přednáška s názvem Opeření a inteligentní dinosauři.

Zoo leží asi 25 kilometrů od Brna. Jako zoologická zahrada dostala licenci pro činnost v roce 2008, pro veřejnost byla otevřena v létě 2011. Jejím přirozeným předchůdcem byla Farma Ara, kterou Škrhák založil v 80. letech. V loňském roce přivítala 300.000 návštěvníka.

Autor: Papouščí zoo v Bošovicích
Zdroj: ČTK