Zoologové Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) prověřují údajná pozorování vlků, která lidé v poslední době začali ve větší míře zveřejňovat. Řadu lidí zaráží, že se někteří vlci chovají obezřetně, ale ne plaše. Podle odborníků je ale takovéto chování časté u mladých vlků, kteří opustili smečku a nemají zkušenosti dospělých jedinců. Až zestárnou, jejich smělé chování ustane. Zoologové národního parku na ověřování svědectví spolupracují s odborníky z Mendelovy univerzity v Brně.

Před měsícem jsme informovali, že se Krkonoše opět stávají domovem vlka obecného. Díky médiím a sociálním sítím se nám za uplynulé čtyři týdny podařilo získat celou řadu pozorování jednotlivců nebo menších skupin vlků. Nejčetnější pozorování jsou v oblasti mezi Mladými Buky, Janskými Lázněmi a Rudníkem,“ uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Připomněl, že na blízká setkání vlků s lidmi je zaměřen mezinárodní projekt Life Wild Wolf. V ČR projekt koordinuje Miroslav Kutal z Mendelovy univerzity v Brně, který posuzoval i aktuální pozorování. „Vlci dnes žijí v celé Evropě včetně některých hustě zabydlených oblastí. Setkání lidí a vlků jsou tedy pochopitelně stále častější, a to i v Česku. Pozorování vlků na 30 až 40 metrů nejsou zcela běžná, proto je nutné jim věnovat zvýšenou pozornost,“ uvedl Kutal.

V případě, že by se ukázalo, že vlci přítomnost lidí vyhledávají cíleně, například proto, že u člověka očekávají potravu, šlo by podle něj o potenciálně rizikové chování. „V takových případech jsme připraveni zasáhnout. V případě vlků z okolí Rudníku se však zatím zdá, že to skutečně jsou smělí, trochu zvídaví dospívající jedinci, kteří člověka ignorují, ale nevyhledávají, jen okamžitě neprchají, pokud se ocitnou v jeho přítomnosti. V okolí míst pozorování jsme dohledali několik zbytků starších kořistí srnce, zatím vše tedy nasvědčuje tomu, že se živí svou přirozenou potravou,“ uvedl Kutal. Zoologové upozorňují, že lidé by měli být při setkání s vlkem obezřetní. Snížená míra plachosti podle nich neznamená, že jde o krotké a ochočené zvíře. Podle zoologů není ale strach na místě.

Doporučujeme návštěvníkům Krkonoš, aby měli své psy na vodítku, a důrazně nedoporučujeme snažit se vlky krmit nebo jim ve volné přírodě zanechávat možnou potravu či zbytky lidského jídla,“ uvedl Drahný. Jednou z hlavních zásad při setkání s vlkem je ponechat mu únikový prostor. „Chcete-li ho zaplašit, stačí tlesknout, hlasitěji promluvit, aby vás vlk slyšel a uvědomil si, že jste člověk,“ uvedl Drahný.

Správa KRNAP žádá veřejnost o hlášení každého pozorování vlků v Krkonoších. Důležité je poskytnout informaci o místě setkání, ideálně s GPS souřadnicemi nebo puntíkem v nějaké mapové aplikaci, přesné datum, čas a poznatky o chování pozorovaného vlka. Takové hlášení lze zasílat emailem na info@krnap.cz nebo přes facebook jako zprávu na spravakrnap.

Vlk byl v Krkonoších vyhuben v první polovině 19. století, ale od roku 2018 se do nejvyšších českých hor začíná vracet.

Autor: KRNAP
Zdroj: ČTK