Na Vysočině má zájem o rozvíjející se vodíkové technologie i společnost Jipocar. Mohly by pomoci snížit uhlíkovou stopu, kterou zanechává její nákladní doprava. Firma by se nebránila ani testování takových vozidel, řekl Jiří Vybíhal, jednatel společnosti Jipocar Power v sídle kraje při dnešním podpisu memoranda zaměřeného na možnosti využívání vodíku v kraji. Mezi signatáři memoranda je i Kraj Vysočina, statutární město Jihlava, Vysoká škola polytechnická Jihlava a společnost SmartPlan.

Jsme takoví průkopníci a už přes rok se vodíkovými technologiemi zaobíráme, stejně jako s obnovitelnými zdroji. Protože jsme před časem zjistili, že Green Deal (unijní Zelená dohoda) není žádná prázdná fráze, ale že to bude velký tlak na společnosti, které si to ještě neuvědomují,“ uvedl Vybíhal. U nákladních vozů podle něj firma nevěří, že by mohla zajišťovat spolehlivou a rychlou dopravu díky elektromobilitě. „Myslíme, že vodíková technologie je to, co může pomoci,“ řekl jednatel.

„Uplatnění vodíkových technologií v rámci kraje vidím zejména v energetice a dopravě. Proto se kraj rozhodl spolu s dalšími klíčovými hráči regionu uzavřít memorandum o spolupráci v oblasti výroby, skladování a využívání vodíkových technologií,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS a STO). Podle něj je rovněž důležité naplňovat vizi takzvaného energetického mixu.

Na Vysočině je jaderná elektrárna. Kraj má také dobré podmínky pro využívání větrné energie. „My si to na jednu stranu uvědomujeme. na druhou stranu víme, že Vysočina má nějaký krajinný ráz, který chceme zachovat a s tím souvisí ta vize, proč jdeme do vodíkové strategie,“ řekl Schrek.

Memorandum umožní vznik otevřené platformy s názvem Vodíková Vysočina, k níž se mohu připojit i další zájemci. Signatáři nyní vytvoří akční plán s dílčími kroky, které chtějí uskutečnit v následujících 12 měsících. Podle náměstkyně Hany Hajnové (Piráti) by se letos mohla také například uskutečnit podnikatelská mise do Dolního Bavorska, kde mají s vodíkovou technologií větší zkušenosti.

Autor: Jipocar Power
Zdroj: ČTK