Kladno nechá ve středisku ekologické výchovy Čabárna postavit novou budovu pro výuku. Zájem škol o výukové programy ve středisku nyní převyšuje jeho kapacity. Stavba bude mít kladnou energetickou bilanci, tedy vyrobí více energie, než spotřebuje. Náklady budou kolem 25 milionů korun, z toho by většinu měla pokrýt evropská dotace, o kterou město v lednu požádalo. Stavba má začít ještě letos, řekl kladenský primátor MIlan Volf (Volba pro Kladno).

Město chce rozšířením ekocentra motivovat návštěvníky k dalšímu vzdělávání, případně k zapojení do ostatních aktivit ekocentra s rodinou, v zaměstnání či s kolektivem. „Jedním z dalších významných cílů je probudit zájem o příměstskou turistiku a návštěvu areálu, který poskytuje mnoho podnětů nejen ekologické výchovy,“ doplnil náměstek kladenského primátora Přemysl Mužík (Volba pro Kladno).

Nová stavba v prostoru naučného střediska bude vybavená moderními technologiemi – fotovoltaikou, solárním ohřevem vody, systémem zadržování dešťovky a využití takzvané šedé vody, tepelným čerpadlem, termoizolací, stínící technikou a podobně. Součástí investice bude též zelená střecha, vybavení prostor a pořízení pomůcek pro výuku a měření.

Autor: Město Kladno
Zdroj: ČTK