Ústecký kraj získá 70 milionů korun, které může rozdělit obyvatelům na výměnu starých kotlů. Peníze dostane kraj od ministerstva životního prostředí v další výzvě takzvaných kotlíkových dotací. Za částku určenou pro Ústecký kraj bude možné vyměnit přes 400 zastaralých kotlů na pevná paliva za kotel na biomasu nebo tepelné čerpadlo. Výzva je opět zaměřena na seniory a domácnosti pobírající příspěvek na bydlení. Informoval o tom na webu krajský úřad.

Od září 2024 začne ze zákona platit zákaz vytápění starými kotli na uhlí nebo dřevo, které nedosahují alespoň 3. emisní třídy. Ministerstvo životního prostředí poskytuje na jejich výměnu dotace od roku 2015 a díky programu bylo v Ústeckém kraji vyměněno téměř 5600 kotlů a vyplaceno přes 631 milionů korun.

Dotace může pokrýt až 95 procent způsobilých výdajů. Na tepelné čerpadlo lze získat dotaci v maximální výši 180.000 korun a na kotel na biomasu v maximální výši 130.000 korun. Ústecký kraj vyhlásí výzvu pro občany do konce června a příjem žádostí zahájí v průběhu srpna letošního roku. Podání žádosti bude možné do 31. srpna 2024. Žádosti budou podávat zájemci opět elektronicky.

Žadatelem o dotaci může být vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu, samostatně vytápěného bytu v bytovém domě nebo trvale obývané stavby pro rodinnou rekreaci v Ústeckém kraji.
Stejně jako v předchozí výzvě kotlíkových dotací pro nízkopříjmové domácnosti bude možné vyplatit dotaci formou zálohy a doplatek pak po provedení výměny. Zálohu úspěšní žadatelé dostanou na základě zálohové faktury vystavené dodavatelem, zbylou částku pak po doložení potřebných dokladů.

Kotlíkovou dotaci mohou využít i zájemci, kteří již tepelný zdroj provedli. Zájemci, kteří nesplňují podmínky pro nízkopříjmové domácnosti, mohou využít dotace na výměnu zdrojů z programu Nová zelená úsporám, který od září nově nabídne i příspěvek na výměnu starých plynových kotlů za tepelná čerpadla.

Od roku 2019 se již neposkytuje podpora na kotle, které mohou spalovat uhlí. Z kotlů na pevná paliva se podpora dává pouze na kotle na biomasu. Dotace na výměnu starých kotlů čerpají Severočeši řadu let. Nejprve se na ně skládal kraj s ministerstvem životního prostředí, později celou částku začal vyplácet stát. Zájem v prvních ročnících byl tak velký, že lidé před úřadem i spali.

Autor: Ústecký kraj
Zdroj: ČTK