V Podkrkonoší se v posledních týdnech objevili vlci s menší mírou plachosti. Podle Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) byli v regionu opakovaně pozorováni jeden až dva vlci, kteří se přiblížili do vzdálenosti 30 až 40 metrů od člověka. Královéhradecký kraj proto upozornil obce a veřejnost na Trutnovsku a také na Rychnovsku na výskyt vlků s menší mírou plachosti.

Atypické chování bylo podle hejtmanství zjištěno u vlka či vlků v katastru obce Arnultovice a v dalších obcích v okolí. Situace proto podle hejtmanství a AOPK vyžaduje zvýšenou pozornost a monitoring oblasti.

„Jedná se o chování zřejmě mladých vlků, kteří jsou zvídaví a méně ostražití. V této situaci lze doporučit jakékoli plašící metody, které napomohou k tomu, aby vlci pochopili, že přibližovat se člověku je nežádoucí,“ uvedl náměstek hejtmana Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Lidé by podle něj měli mít psy při procházkách v přírodě na vodítku. V případě setkání by se měli vlka pokusit vyplašit hlukem či házením předmětů. „V každém případě je třeba, aby lidé byli při setkání s vlkem obezřetní. Snížená míra plachosti neznamená, že se jedná o krotké a ochočené zvíře. Důrazně nedoporučuji snažit se vlky krmit nebo jim ve volné přírodě zanechávat možnou potravu či zbytky jídla,“ uvedl Bělobrádek, který je původním povoláním veterinář. Chovatelům hejtmanství doporučilo, aby zvýšili ochranu hospodářských zvířat.

Na menší plachost vlků nedávno upozornili i zoologové Správy Krkonošského národního parku. Podle odborníků je ale takovéto chování časté u mladých vlků, kteří opustili smečku a nemají zkušenosti dospělých jedinců. Až zestárnou, jejich smělé chování ustane, uvedli zástupci Správy KRNAP. Nejčetnější pozorování vlků bylo v oblasti mezi Mladými Buky, Janskými Lázněmi a Rudníkem, jehož součástí jsou i Arnultovice.

Vlk byl v Krkonoších vyhuben v první polovině 19. století, ale od roku 2018 se do nejvyšších českých hor začíná vracet. Vlčí smečky dále žijí na Broumovsku na severu Královéhradeckého kraje v česko-polském pohraničí mezi Krkonošemi a Orlickými horami. V únoru tam byl potvrzen výskyt minimálně 18 vlků. Již dříve byl potvrzen trvalý výskyt vlka také v Orlických horách.

Své poznatky o setkání či pozorování vlků mohou lidé nahlásit na e-mail: stopy@selmy.cz nebo na telefonní číslo 728 832 889 Miroslavu Kutalovi z Mendelovy univerzity v Brně.

Autor: AOPK
Zdroj: ČTK