Šimpanzi ze Zoo Hodonín a Safari Parku Dvůr Králové se vzájemně pozorovat prostřednictvím on-line streamu, sledovat je přitom mohou i lidé. Pro šimpanze ze Dvora Králové přenos není novinkou, o týden dříve už byli takto propojeni se skupinou šimpanzů ze Zoo Brno.

Skupina nadšenců ze společnosti Circus Brothers napnula v pavilonu primátů hodonínské zoo velké plátno před jedním ze skel ubikace, následně spustila projekci. Ta propojila obě expozice primátů – hodonínskou a královédvorskou. Zoologické zahrady jsou už od prosince veřejnosti uzavřené, dá se proto podle Uhrové očekávat, že šimpanze novinka zaujme.

Úplná novinka pro hodonínské šimpanze to ale zase není. Podobný projekt se v Hodoníně uskutečnil v roce 2013 a jeho autorem byl současný ředitel zahrady Martin Krug, který v té době působil ve vedení zoo druhým rokem.

„Tenkrát jsme se inspirovali studií, ve které vědci sledovali reakce goril na promítané fotografie ostatních jedinců. V některých případech došlo k lásce na první pohled,“ uvedl Krug.
Doplnil, že v roce 2013 šimpanzům nepromítali přímý přenos jako nyní, ale autentické záběry z volné přírody. Tehdy byla motivací především snaha navrátit tyto lidoopy k jejich přirozenému chování, o kterém po dobu života v lidské péči neměli tušení. Cílem současného projektu je především rozptýlení pro šimpanze, ale i pro lidi, kteří do zahrady za současných restrikcí nemohou. Přímý přenos lze sledovat každý den od 8:00 do 16:00 nayoutube (po dobu deseti dnů).

Zdroj: ČTK