U Jemnice na Třebíčsku dnes vysadili památnou borovici. Má být mementem nesmyslnosti válek. Nahradila strom, který na stejném místě rostl od roku 1968, ale uschl. Vysazená je v místech, kde byli údajně na konci třicetileté války pobiti švédští vojáci. Je to symbolické připomenutí války, nikoli švédského dobývání, ale nesmyslnosti válek všeobecně, řekl předseda Muzejního spolku Jemnice Antonín Podrázký.

Už borovice vysazená v roce 1968 nahradila původní strom, který dal lokalitě jižně od města i název. „Odjakživa se tady říká U borovice, dřív se odtud také čerpala voda pro Jemnici a je to také místo zaniklé vesnice, které se říkalo Jemničky,“ řekl Podrázký. Záznamy, kdy byla zasazena původní borovice nebo zda byla jen pozůstatkem původního lesíku, podle něho neexistují. Podle tradice přežil bitku z roku 1645 jediný švédský voják. Léčil se ve špitále svaté Alžběty na předměstí Podolí. Později se v Jemnici oženil.

Ústně předávanou pověst se ale nepodařilo doložit ani přes snahy odhalit někde v Jemnici hromadný hrob švédských vojáků. Švédští vojáci ale skutečně krajem táhli, obsadili Jihlavu a mířili na Moravské Budějovice vzdálené od Jemnice asi 20 kilometrů. V roce 1968 se na slavnostním vysazení borovice sešly davy lidí. Podle Jany Jánské z jemnického muzejního spolku se tehdy výsadba změnila až v manifest uvolněných společenských poměrů.

Autor: Muzejní spolek Jemnice

Zdroj: ČTK