V brněnské zoo vznikne kolejová pozemní lanovka odhadem za 85 milionů korun, investiční záměr dnes schválili radní. Důvodem stavby je velké převýšení v areálu, řekla dnes novinářům brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). Podle ní lanovka usnadní prohlídku seniorům, rodinám s kočárky nebo handicapovaným. Lanovka by měla za hodinu přepravit až 1200 lidí, hotová by mohla být v roce 2023, doplnil primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL).

Zoo se nachází na Mniší hoře, kde je zhruba stometrové převýšení. „Důvodem pro vybudování lanovky je potřeba zajistit návštěvníkům komfortní výstup do nejvyššího místa zahrady, odkud mohou pohodlně scházet po stávajících cestách kolem expozic směrem k východu,“ uvedla Vaňková.

Dráha je plánovaná při západní hranici zoo, začne v blízkosti oblasti ledních medvědů a skončí poblíž africké vesnice. „Trasa nahoru bude přímá, dolů povede klikatě lesem s možností nahlížet do přilehlých expozic. Kabinky budou sloužit pro čtyři až šest lidí, budou vhodné pro přepravu kol, kočárků nebo osob se zdravotním postižením,“ řekla Vaňková.

Lanová dráha bude mít kolem 800 metrů. Kolejová dráha bude přímo na terénu ukotvená do země v jednotlivých bodech. „Tažné lano bude poháněno jedním elektromotorem. Vozíky budou tažené jen ve směru nahoru, ve směru dolů se budou pohybovat samostatně a brzdit pouze magnetickým brzdným systémem,“ řekl Hladík. Podle něj se stejné systémy lanovek budují na území národních parků a chráněných přírodních rezervací. Podle ředitele zoo Martina Hovorky lanovka zajistí větší komfort a atraktivitu pro návštěvníky. Primátorka míní, že by se díky lanovce mohla zvýšit i návštěvnost. Brněnskou zoo každoročně navštíví zhruba 300.000 lidí, loni to bylo méně kvůli pandemii koronaviru, kdy musela být zoo nějakou dobu zavřená.

Autor: město Brno

Zdroj: ČTK

Zdroj: brnensky.denik.cz