Zhruba tři měsíce stráví zavěšeno na své matce mládě lemura kata, které se na začátku března narodilo v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce. Lemuří mládě se nejprve několik týdnů drží na matčině břiše, poté se přesune na její záda. Pohlaví mláděte se zatím nepodařilo ošetřovatelům zjistit, možné ho bude určit až s odstupem doby.

Novinářům to řekla zooložka Jitka Vokurková. „Mládě se narodilo přes 14 dny, jeho pohlaví zatím neznáme. Prozatím se drží pouze u matky a daří se mu dobře,“ uvedla Vokurková, podle které lemuří samice mláďata nosí na břiše první tři až čtyři týdny, poté se malé opičky uvelebí na jejích zádech. „Tam zůstávají až do věku zhruba tří měsíců,“ podotkla Vokurková.

Skupinu lemurů kata zpravidla tvoří jeden samec a několik samic, které jsou v různém příbuzenském vztahu. „Dominantní jsou vždy samice, samci jsou jenom do počtu,“ řekla Vokurková. Zoo lemury kata chová ve výběhu hned u hlavního vchodu. Díky svému skotačení a vizáži se u návštěvníků těší velké oblibě.

Svatokopecká zoo chovala lemury kata v letech 1990 až 1993. V roce 2012 pak otevřela chovné centrum a od té doby se lemuři pravidelně rozmnožují. „K dnešnímu dni se u nás narodilo celkem 38 mláďat,“ řekla.

Lemur kata obývá výhradě ostrov Madagaskar, kde žije v početných skupinách až o 30 členech. Mezi typické znaky tohoto lemura patří dlouhý pruhovaný ocas, kterým udržuje rovnováhu při skocích. Lemur svůj ocas zároveň používá při pohybu ve vysoké trávě jako komunikační prostředek s ostatními členy skupiny.

Autor: ZOO na Svatém Kopečku u Olomouce
Zdroj: ČTK