Ministerstvo životního prostředí (MŽP) dá v dotacích 200 milionů korun potravinovým bankám. Podporu budou moci banky využít na výstavbu či rekonstrukci skladů, nákup dopravních prostředků a manipulační techniky a také na vybavení skladů. O dotaci mohou požádat do konce listopadu. 

Potravinové banky jsou neziskové organizace, které shromažďují potraviny a distribuují je dalším dobročinným organizacím. Potraviny se tak dostávají k lidem v nouzi, především seniorům, rodinám s dětmi, samoživitelům a lidem bez domova. „Potravinové banky jsou mezičlánkem, který zamezuje plýtvání. Záchrana potravin má svůj jednoznačný ekologický aspekt, protože ubude značné množství odpadu, který by jinak skončil na skládkách,“ uvedla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL).

MŽP nynější výzvu vypsalo ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí ČR a banky mohou získat dotaci, která pokryje 100 procent nákladů. O podporu se mohou ucházet organizace, které jsou členy České federace potravinových bank.

Podle zástupců potravinových bank v poslední době výrazně narůstá počet lidí v nouzi závislých na potravinové pomoci od bank. Důvodem je zdražování a epidemie covidu, během které část lidí přišla o práci. Potravinové banky se zapojily i do pomoci uprchlíkům z Ukrajiny. Organizace získávají potraviny od obchodních řetězců, pěstitelů, producentů a také z potravinových sbírek.

Autor: MŽP
Zdroj: ČTK