Odhadované množství uhynulých ryb v Dyji na Břeclavsku, které hasiči začali odklízet ve středu večer, jsou desítky tun. Odstraňování podle ní potrvá minimálně týden. Leklé ryby se objevily v Bulharech i v Břeclavi. Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře je důvodem úbytek kyslíku v souvislosti s přemnožením sinic. Velké množství uhynulých ryb se v předešlých dnech objevilo v Bulharech, kde s odklízením začali rybáři, a následně také v Břeclavi, kde se zapojili hasiči.

Podle mluvčího jihomoravských hasičů Jaroslava Mikošky jen ve středu večer hasiči v Břeclavi vylovili asi 250 kilogramů leklých ryb. „Dnes se bude pokračovat. Budou to desítky tun ryb. Ryby jsou ale i na dně a musíme počkat, až vše vyplave. Budeme to dělat minimálně týden,“ uvedla mluvčí Břeclavi Jana Pelcová. Na odstraňování se budou podílet rybáři i hasiči.

Podle starosty Bulhar Jiřího Osičky jsou mezi uhynulými rybami kapři, candáti, sumci, amuři, tolstolobici nebo cejni. Příčinou úhynu ryb je kyslíkový deficit kvůli přemnožení sinic, které v noci spotřebovávají kyslík, uvedl Chmelař. „Sinice mají příznivé podmínky pro rozmnožení kvůli horkému počasí, nízkým průtokům a živinám. Hlavní živinou je fosfor, který se dostává do řek nejčastěji proto, že čistírny nedostatečně fosfor odstraňují při čištění,“ řekl Chmelař.

Velký úhyn ryb v kraji zaznamenali v roce 2018 rybáři na rybníku Nesyt na Hodonínsku. Vlivem sucha a poklesu vody tam tehdy uhynula většina z bezmála 150.000 nasazených ryb. Rybářství Hodonín tehdy posbíralo přes 100 tun uhynulých ryb, škoda byla v milionech korun.

Autor a zdroj: ČTK