Ztlumit v případě nedostatku plynu v zimě topení o několik stupňů v kancelářích, školách i hotelech lze, řekli oslovení zástupci těchto zařízení v Brně. Ministerstvo průmyslu a obchodu ve středu informovalo o návrhu vyhlášky, která by v případě výpadku dodávek plynu snižovala teplotu, na kterou musí být veřejné prostory vytápěny.

Podle návrhu by měla teplota v halách nebo místnostech s přepážkami klesnout z 18 na 15 stupňů Celsia, v učebnách škol z 20 na 19 stupňů. V nemocničních pokojích má teplota klesnout z 22 na 20 stupňů, v ordinacích z 24 na 20 stupňů Celsia. V čekárnách má být 18 stupňů. V hotelových pokojích návrh počítá se snížením vytápění o dva stupně na 18 stupňů Celsia, stejně tak na kolejích a ubytovnách.

Pro školy by snížení teploty v učebnách nemělo představovat problém. „Pokud dostaneme příkaz, budeme to respektovat. Stejně budeme muset ušetřit peníze. Děti v zimě nebudou chodit v krátkém rukávu, ale oblečou se. A v tělocvičně se hýbou,“ uvedl ředitel ZŠ Sirotkova v Brně Dan Jedlička. Podle něj by ale měl situaci řešit stát a zajistit pomoc příspěvkovým organizacím i domácnostem.

Situaci se přizpůsobí i ZŠ Svážná v Brně, úspory budou podle ředitele pravděpodobně nutné i kvůli rostoucí ceně energií. „Od ledna budeme mít trojnásobek ceny za elektřinu a teplárny zvednou o 60 procent cenu za dodávku tepla. Budeme muset přivřít tělocvičnu a pozavírat chodby. Když bude ve třídách 19 stupňů a v kancelářích 18, nevím, jestli to bude příjemné,“ uvedl ředitel školy Petr Punčochář.

Podobně by ztlumení topení v případě nouze neměl být problém v hotelech. „Snížit teplotu na 18 stupňů může být někdy problém, když host v pokoji jen nepřespává, ale tráví v něm víc času. Pokud to ale bude nutné, určitě to většina hostů i provozovatelů pochopí a je možné, že to bude nutné i kvůli úsporám. Topíme totiž elektřinou, jejíž cena roste,“ poznamenal ředitel Hotelů Skalní mlýn na Blanensku Zdeněk Kozman. Vyhláška ministerstva by se tak na Skalní mlýn nevztahovala, týká se budov napojených na centrální systém vytápění.

Snížit teplotu je připravený i brněnský magistrát. „Provoz kotelny se řídí venkovními čidly, v jednotlivých místnostech pak lze teplotu řídit termostaty. Úprava teplot směrem dolů u nás technicky možná je,“ řekl mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Možnost regulovat teplotu v pokojích na studentských kolejích mají sami studenti, „Samozřejmě můžeme snížit otopnou křivku, ale je i na samotných studentech, jak přistoupí k této problematice, protože mají volbu regulovat teplotu v místnosti pomocí termostatického ventilu. Obecně platí, že se otopná křivka přizpůsobuje nejchladnější místnosti nebo části v objektu, takže když snížíme otopnou křivku tak, aby v nejchladnější části ubytování bylo požadovaných 18 stupňů, v ‚teplejších‘ částech objektu může být teplota při maximálním otevření ventilu vyšší,“ uvedla mluvčí Vysokého učení technického v Brně Radana Koudelová.

Autor: MPO
Zdroj: ČTK