Univerzita Pardubice se připojí k celoevropské akci Noc vědců. V pátek otevře veřejnosti univerzitní kampus, tématem budou lidské smysly. Návštěvníci se seznámí s molekulární gastronomií, uvidí pokusy v chemických laboratořích, kreativní jedlé umění s restaurátory, zdravotnický test čichu a zraku v 3D brýlích, uvedla škola v tiskové zprávě.

Noc vědců začne v 16:00 a potrvá do 22:00. Ukázky budou v prostorách Fakulty chemicko-technologické a částečně na Dopravní fakultě Jana Pernera. V programu popularizátorů vědy ze všech sedmi fakult univerzity se zájemci dozví také to, jak je to se smysly strojů nebo jaké je to být netopýrem.

„Přes registraci bude mít veřejnost znovu možnost navštívit železniční dopravní sál, centrální dispečerské pracoviště nebo vědeckou show Michaela Londesborougha. Chybět nebude soutěž o speciální ceny Noci vědců. Vstup na akci je zdarma,“ uvedla mluvčí školy Martina Macková.
Návštěvníci akce mohou využít také okružní autobusovou linku, která je dopraví do univerzitního kampusu.

Noc vědců vznikla z podnětu Evropské komise v roce 2005. Akce má bořit mýty o vědě i vědcích a ukázat, že věda může být také velmi zábavná a že vědci jsou lidé, kteří ji dokážou poutavě představit dětem i dospělým, uvedla Macková.

Autor: Univerzita Pardubice
Zdroj: ČTK