Základní školy v Česku mohou žádat o evropské dotace na zkvalitnění zázemí pro výuku. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) dnes v Integrovaném regionálním operačním programu (IROP) vypsalo dvě výzvy, ve kterých mohou jednotlivé školy získat na své projekty až 50 milionů korun. Celkem by mělo do rozvoje odborných učeben základních škol zamířit až 8,2 miliardy korun ve třech výzvách.

Aktuální dvě výzvy, ve kterých je pro školy připraveno více než 3,2 miliardy korun, plánoval úřad vypsat už koncem září. Po kritice toho, že termín připadá na období těsně po komunálních volbách, kdy ještě nejsou ustavena nová obecní zastupitelstva, resort termín posunul. Zástupci ministerstva, krajů a obcí se také počátkem října dohodli na úpravách parametrů výzvy.

Limit výdajů, o které bude moci škola žádat, bude od tří milionů do 50 milionů Kč. Původně MMR počítalo s limity od pěti do 35 milionů Kč. Školy v méně rozvinutých regionech budou mít nárok na podporu 90 procent, v takzvaných přechodových regionech bude o deset procentních bodů nižší.

Výzvy cílí zejména na odborné učebny přírodních věd, polytechnické vzdělávání, práci s digitálními technologiemi a cizí jazyky. Dále se jimi bude podporovat rychlost připojení škol k internetu a zabezpečení připojení k internetu. IROP se nově zaměří i na školní družiny a školní kluby,“ uvedl ředitel řídícího orgánu IROP Rostislav Mazal.

Ve 23. výzvě určené pro projekty na území méně rozvinutých regionů, mimo jiné Ústecký, Karlovarský, Zlínský či Moravskoslezský kraj, je k dispozici skoro 1,9 miliardy korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR). Ve 24. výzvě je pro projekty přechodových regionů, tedy třeba Středočeský, Plzeňský a Jihočeský kraj nebo Kraj Vysočina, více než 1,3 miliardy korun.

Pro projekty menších obcí je podle MMR určena výzva přes Místní akční skupiny, v níž bude spolufinancování ze strany Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR) ve výši 95 procent. Tuto výzvu plánuje ministerstvo vyhlásit do konce roku.

V prosinci IROP plánuje vypsat výzvu pro základní školy prostřednictvím Integrovaných územních investic (ITI) s prostředky 2,8 miliardy korun a výzvu na vzdělávání prostřednictvím Komunitně vedeného místního rozvoje (CLLD) s prostředky 2,2 miliardy korun, ve které bude na základní školy určeno téměř 1,4 miliardy korun.

Autor: MMR
Zdroj: ČTK