Držitelkou Ceny za komunikaci změny klimatu se dnes stala polární bioložka Marie Šabacká. Ocenění převzala v pražském Technologickém centru UMPRUM od zástupců Informačního centra OSN v Praze a Učené společnosti České republiky (USČR). Cenu za celoživotní přínos obdržel in memoriam genetik a molekulární epidemiolog Radim Šrám, který v úterý ve věku 83 let zemřel.

Marie Šabacká je vedoucí pracovnicí Centra polární ekologie na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. O dopadech klimatické změny na pevninské ledovce a polární oblasti informuje i na sociálních sítích. Podle ní budou v nejbližších letech nutné odklon od fosilních paliv a s tím spojené transformace a modernizace energetiky, průmyslu i dopravy, pokud se klimatická krize nemá vymknout kontrole.

„Poznatky o změně klimatu dokáže přiblížit srozumitelně a poutavě na základě vlastní zkušenosti a osobního příběhu s mírou naléhavosti, která tématu náleží,“ zdůvodnili udělení ceny organizátoři. Společně s oceněním Šabacká převzala peněžní dar 30.000 korun a symbolickou sazenici stromu.

Šrám se dlouhodobě zabýval znečišťováním životního prostředí a jeho dopady na kvalitu lidského života. Na Akademii věd ČR byl vedoucím Oddělení genetické ekotoxikologie Ústavu experimentální medicíny a předsedou Komise pro životní prostředí. Výzkumu se věnoval i na Ostravské univerzitě a působil rovněž jako expert ve Světové zdravotnické organizaci, kde se zabýval vlivem znečištění na dětský genetický kód. Ocenění podle organizátorů získal za celoživotní úsilí o zlepšování kvality života lidí i životního prostředí. Na slavnostním ceremoniálu dnes přítomní uctili jeho památku minutou ticha.

Cenu za komunikaci změny klimatu uděluje Informační centrum OSN v Praze a USČR od roku 2019. V minulosti ji získal klimatolog Radim Tolsz, zakladatel expertního týmu Fakta o klimatu Ondráš Přibyl a klimatolog Miroslav Trnka. Cena za celoživotní přínos se minulý rok udělovala poprvé, obdržel ji ekolog Bedřich Moldan.

Autor a zdroj: ČTK