V Litomyšli se od příštího roku zvýší poplatek za komunální odpad. Místo letošních 804 korun ročně za obyvatele budou lidé platit 912 korun. Nové znění vyhlášky schválili zastupitelé. Podle starosty Daniela Brýdla (Generace 89) město na odpadový systém nic nedoplácí, všechny náklady snížené o příjmy za tříděný odpad rozpočítává mezi obyvatele s trvalým pobytem.

„Naše dlouhodobá snaha je, aby si všichni v Litomyšli uvědomili, že když se ve městě třídí, tak třeba já osobně z toho nemám výhodu, ale všichni ano, protože když třídí, neplatí se za to skládkovné, naopak máme příjmy z tříděného odpadu. Třídění má tedy i ekonomický smysl pro všechny dohromady,“ uvedl Brýdl. V Litomyšli jsou od poplatku osvobozeny třetí a další nezaopatřené děti v rodině.
Poplatek za odpady se příští rok zvýší i ve většině dalších měst v Pardubickém kraji.

V nedaleké Poličce budou lidé platit místo současných 768 korun 876 korun, i tak ale radnice bude svoz odpadu dotovat téměř stokorunou na obyvatele. Platby se skokově zvýší v Chrudimi. Zatímco letos lidé platili za osobu 600 korun za rok, v roce 2023 to bude 1000 korun. Město loni doplácelo na systém odpadového hospodářství zhruba osm milionů korun, letos bude částka ještě vyšší.

Naopak v Pardubicích zůstane cena dál na 650 korunách na osobu a rok, přestože nepokrývá náklady. Na jejich úhradu magistrát využije část z 15 milionů korun z dividend městské společnosti SMP-Odpady.

Autor: Město Litomyšl
Zdroj: ČTK