Pražská zoologická zahrada vybrala se svými kolegy v Mongolsku území pro transport koní Převalského, zvolili Údolí klášterů na východě Mongolska. To by se tak mělo stát čtvrtým územím v této zemi, kam se koně Převalského vrátí. První koně by z chovu pražské zoo i stávajících mongolských lokalit mohli být na vybrané území přepraveni v roce 2026.

Dosud se koně přepravovali zvláště do oblasti zvané Velká Gobi B v jihozápadním Mongolsku.
Po dálkovém průzkumu země a návštěv území zvolili pracovníci pražské zoo pro transport koní území, které se z velké části nachází uvnitř Přísně chráněné oblasti (SPA). „Nabyli jsme přesvědčení, že Údolí klášterů se svým širokým okolím je to pravé,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Nachází se zde bohatý porost trav, má vhodný terénní profil, není výrazně zamořeno klíšťaty a nejbližší pastevci kočují desítky kilometrů daleko. Lepší území určitě nenajdeme,“ dodal.

Po vyřízení všech formalit začnou projekční práce předcházející vybudování základny a aklimatizačních ohrad. První koně Převalského by tak z Evropy i ze západu Mongolska mohli být do Údolí klášterů transportováni v létě 2026.

Vše připravujeme v těsné součinnosti s ministerstvem životního prostředí a turismu a s dalšími relevantními orgány,“ sdělil O. Ganbátar, výkonný ředitel neziskové organizace Pomáháme jim přežít Mongolsko, která bude tento projekt spolu se Zoo Praha realizovat. Řekl, že zájem ze strany Mongolska je opravdu vysoký.

Kůň Převalského je posledním žijícím divokým druhem koně. Pražská zoo je chová od roku 1932 a od roku 1959 vede mezinárodní plemennou knihu. V zoo a v její chovné a aklimatizační stanici v Dolním Dobřejově se narodilo přes 230 hříbat. Pražská zoo získala za projekt Návrat divokých koní a za dlouholetý přínos k záchraně koně Převalského nejvyšší ocenění WAZA Conservation Award od Světové asociace zoologických zahrad a akvárií (WAZA).

Autor: Zoo Praha
Zdroj: ČTK