Odborníkům se po více než dvou letech podařilo určit pohlaví pěti mláďat krokodýlů čelnatých, která se v září 2020 narodila v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce. Do určitého věku lze totiž jen velmi obtížně rozpoznat krokodýlí penis od klitorisu. „Pohlavnímu orgánu se v té době přezdívá kliteropenis,“ řekla mluvčí svatokopecké zoo Iveta Gronská. Z krokodýlích mláďat s dosud neidentifikovaným pohlavím se nakonec vyklubali samci.

Určit pohlaví krokodýlích mláďat se odborníkům svatokopecké zoo podařilo díky tomu, že už výrazně povyrostla. „Tentokrát se k nám přidala i legenda české zoologie a teraristiky, emeritní ředitel jihlavské zoo Vladislav Jiroušek. Postačil rychlý pohmat v kloace krokodýlů a nyní už víme, že máme v zoo pět samců,“ uvedl kurátor pavilonu plazů a ptáků Jan Kirner.

Metod pro určení pohlaví krokodýlů je několik. „Základní je palpace, kdy se prstem prohmatává vnitřek kloaky a hledá se chrupavčito-masitá struktura, což lze s jistotou uplatnit pouze na vzrostlejších krokodýlech. U dospělých jedinců je možné samce od samice odlišit i pouhým pohledem. Samci totiž bývají výrazně robustnější,“ podotkla Gronská. Oříškem bývají právě krokodýlí mláďata, u kterých pohlavní orgán samce i samice vypadá velmi podobně a vsunutí malíčku do kloaky často ani není možné.

Krokodýl čelnatý obývá pralesní bažinaté oblasti západní a části střední Afriky. Otcem pětice mláďat krokodýlů čelnatých byl samec, který pobýval v olomoucké zoo 28 let. Potomky zplodil ještě před svým úhynem v roce 2020. „Samice začala mláďata již vyhánět, proto je oddělená a pět krokodýlů zanedlouho zamíří do jiných zoo,“ podotkla Gronská. Krokodýly čelnaté zoo na Svatém Kopečku chová od roku 1992.

Autor a zdroj: ČTK