Pořadatelé soutěže Czech Nature Photo dnes vyhlásili nominace v sedmém ročníku. Porota vybírala snímky přírody z více než 2400 fotografií. Do soutěže své práce poslalo 254 fotografů z České a Slovenské republiky. Skoro 1500 snímků poslali studenti a školáci do soutěže Czech Photo Junior. Soutěž pořádá společnost Czech Photo, která organizuje i prestižní fotožurnalistickou akci Czech Press Photo. Vítězné snímky přírody pořadatelé vyhlásí 10. května.

V soutěži bylo vypsáno šest hlavních kategorií: Savci, Ptáci, Plazi, obojživelníci a podvodní život, Bezobratlí, Rostliny a houby a Krajina. Fotografové mohli přihlásit snímky i do speciálních kategorií Série, Zvířata v lidské péči, Příroda v Praze a do kategorie Cena za nejlepší fotografii české přírody. Pod patronací pražské zoologické zahrady byla vypsána kategorie Zvířata ve svém prostředí.

„Ani letos čeští a slovenští fotografové nezklamali a přihlásili do soutěže řadu skvělých fotografií přírody. Veřejnost bude mít možnost některé z nich zhlédnout na výstavě letošního ročníku. Radost nám také dělá souběžná soutěž Czech Photo Junior, do níž se hlásí stále více mladých fotografů, často s mimořádně kvalitními pracemi,“ uvedl Michal Krause, manažer soutěže Czech Nature Photo.

Odborná mezinárodní porota zasedala v galerii Czech Photo Centre 9. března pod vedením fotografa Petra Slavíka. Dalšími členy poroty byli španělský fotograf a biolog Roberto García-Roa, ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený, fotograf Petr Jan Juračka a wildlife fotograf Igor Mikula.

Spolu s vyhlášením výsledků začne v sídle pořadatele v galerii Czech Photo Centre výstava vítězných i nominovaných snímků, doplní ji doprovodný program s přednáškami a také komentovanými prohlídkami. Povede je manažer soutěže a fotograf Michal Krause a budou se konat 23. května, 6. června a 3. září vždy od 17:00.

Autor: Czech Photo
Zdroj: ČTK