Brdský cyklobus z Plzně do Příbrami a zpět, který jezdí od roku 2008, vyjede letos po roční odmlce poprvé 15. dubna. Cykloturistů v Brdech, přezdívaných „malá Šumava“, rok od roku přibývá. Cyklobusy nejsou jenom pro cyklisty, v posledních letech s nimi jezdí stále víc pěších turistů, řekl Václav Königsmark, ředitel divize ČSAD autobusy Plzeň, autobusového dopravce skupiny Z-Group bus.

Pojede o sobotách 15., 22. a 29. dubna. Po vyhodnocení zájmu cestujících bude případně spuštěn provoz cyklobusu i v dalším období,“ uvedl mluvčí Z-Group Miroslav Slaný. Autobus s cyklovlekem jede na trase Plzeň – Starý Plzenec – Spálené Poříčí – Míšov/Brdy – Rožmitál – Příbram, a obslouží tak všechny turisticky atraktivní body brdských vrcholků. Opět budou zavedeny také spoje Příbram – Míšov a opačně.

Chráněná krajinná oblast Brdy nabízí krásné pěší a cyklistické trasy,“ řekl Slaný. Cyklisté mohou podle něj po trase navštívit například Spálené Poříčí, Padrťské rybníky, vrch Třemšín, Rožmitál, Hornické muzeum v Příbrami včetně prohlídky štol a jízdy důlními vláčky. Atraktivní jsou také cesty vedoucí rozsáhlými lesy k vrcholu legendárního Třemšína nebo k břehům Padrťských rybníků.
Vlek má kapacitu 27 kol a převáží také elektrokola.

Z Plzně od Stavebních strojů vyjíždí bus v 07:35, z autobusového nádraží v Husově ulici v 07:55. Z Příbrami pojede spoj v 10:00 s konečnou zastávkou Míšov. Z Míšova zpět do Příbrami ve 13:15 a z Příbrami do Plzně v 15:30.

Autor: Divize ČSAD autobusy Plzeň
Zdroj: ČTK